Община Пловдив харчи почти 1/10 от бюджета си за безлихвени заеми по европрограми

https://www.24chasa.bg/region/article/10707556 www.24chasa.bg
Сградата на община Пловдив.

Община Пловдив е напът да похарчи почти 1/10 от бюджета си за безлихвени заеми по европрограми. Плащанията по европейски проекти често се бавят заради дългите и сложни процедури по одобряване на направените разходи и е утвърдена практика градската управа да финансира получателите безлихвено, но този път става дума за грандиозни суми.

Само за реализацията на Водния проект зам.-кметът Величко Родопски предлага отпускането на 32 050 000 лв. Парите са нужни, за да бъдат разплатени вече извършените ремонтни дейности по подмяната на ВиК съоръженията в район „Северен“. От предложението на Родопски става ясно и че срокът за финализирането на Водния проект е удължен до 4 април 2023 г.

5 510 300 лв. са необходими, за да продължат уличните ремонти в квартал „Гладно поле“ в район „Източен“. Други 716 144 лв. ще бъдат дадени за подмяната на уличното осветление с енергоспестяващи лампи в районите „Южен“ и „Централен“. 750 000 лв. ще е безлихвеният заем по проекта да обновяване на градската среда, а 129 300 лв. – за изграждането на нови детски градини.
Така общият размер на безхливените заеми е близо 40 млн. лв. при бюджет от 418 млн. лв. на Пловдив за м. г.

Както е известно, към момента общината разполага месечно с 1/12 от миналогодишните си финанси, защото не е приет държавният бюджет, а без него няма как да бъде направен и местният. Кредитите трябва да се върнат в срок от 3 месеца, но ако по тях бъдат установени нарушения и наложени финансови корекции и това се окаже невъзможно, бюджетът на Пловдив ще бъде подложен на сериозно изпитание.