Каназирева след обвинението на новия областен: Има опасност Марица да залее депото в Цалапица

https://www.24chasa.bg/region/article/10715300 www.24chasa.bg
Дани Каназирева отговаря на обвиненията на областния управител Йордан Иванов. Снимка: 24 часа

Договорът, който съм подписала за почистване на река Марица около Стамболийски, не е влязъл в сила. Но левият бряг е ерозирал и подкопава сметището в Цалапица. Това създава опасност да се свлече и да стане екокатастрофа с трансгранични последици.

Така депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева отговори на обвиненията на новия областен управител Йордан Иванов. По-рано той заяви, че е наследил 4 договора от предшествениците си - два от Здравко Димитров, един от Каназирева и един от Ангел Стоев, според които на фирми е поверено да чистят коритото на Марица, като им се плаща чрез инертни материали. Той определи контрактите като незаконни и непрозрачни и нареди да бъдат проверени.

"Поздравявам го, че е чувствителен по тази тема, която е изключително важна. И аз най-напред се заех с нея, но без този драматизъм. Заварих три подписани договора. Не бяха перфектни, но областните управители са задължени да поддържат коритата на реките, а нямат средства. Това е единият начин по Закона за водите да се сключват тези контракти", обясни Каназирева.

Тя също направила проверка на въпросните договори и установила, че фирмите не са били изпълнили задължението си да укрепят бреговете. "Поисках и беше извършено геодезическо заснемане да се види какво и как са иззели. Подписах договор за независим инвестиционен контрол", посочи бившата областна. Тя също искала да прекрати трите контракта, но сметнала, че държавата ще бъде ощетена, защото фирмите вече били иззели наноси от реката, а не извършили укрепване.

"Договорът, който съм подписала, не е влязъл в сила. Категорично не е вярно, че нищо не е свършено от фирмите. В областната управа има представени проектни дейности. Да, договорите, които заварих, не бяха най-блестящи, но ако се извърши проверка, може да се установи какви наноси са иззети. Няма как Басейнова дирекция да издаде разрешение, ако липсва проект" добави Каназирева.

Според нея този тип бартери били изгодни и за двете страни, ако се изпълняват, както трябва.

"Не само не съм притеснена, но първите сигнали аз ги дадох на прокуратурата. Нямам представа какво е констатирала. Но да се изопачават фактите, е най-малкото неуместно", завърши тя.