Историята на Пети пехотен дунавски полк представена във фотоизложба на русенски ученици

https://www.24chasa.bg/region/article/10715717 www.24chasa.bg
Таня Великова от Държавния архив награждава ученици. СНИМКА: 24 часа

В Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе се проведе отложената поради мерките за сигурност втора заключителна среща, с която приключи реализацията на проекта „Съживени моменти от историята на Русе-дигитален офис за учащи”, съобщиха от пресцентъра на общината.

За няколко месеца ученически екипи от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и ПГ по речно корабостроене и корабоплаване придобиха умения за сканиране и обработка на дигитални образи с програмен продукт Adobe Photoshop в Държавен архив-Русе. Обект на дейността им бяха три фотоалбума, запечатали моменти от военната история на Русе през годините на Втората световна война. На тяхна база учениците направиха историческо изследване и избраха кадри за фотоизложбата, експонирана в едно от училищните фоайета преди събитието. В хода на работата участниците се запознаха с отделните етапи в процеса по подготовката и реализирането на печатно издание.

На събитието екипът ученици от професионалната гимназия получиха от главния експерт в отдел „Държавен архив- Русе” Таня Великова своите сертификати за придобити знания и умения по дигитализация и печатен екземпляр от историческото изследване, на което са съавтори. Участниците бяха поздравени за своето усърдие в реализирането на дейностите в усложнената противоепидемична обстановка от ръководителя на проекта – майор от запаса инж. Евгени Алексиев – председател на клуб „Родолюбие” към Военен клуб - Русе и от директора на училището инж. Ивелина Георгиева. На училищната библиотека бяха подарени 5 броя от изработеното и отпечатано по проекта историческо изследване „Русенските военни части през Втората световна война”.

Проект „Съживени моменти от историята на Русе-дигитален офис за учащи” се реализира в рамките на програма „Знание и растеж”- 2020 на общинската фондация „Русе – град на свободния дух” и беше подкрепен финансово от „Еконт Експрес” ООД.