Община Сливен няма да гаси уличните лампи заради икономии

https://www.24chasa.bg/region/article/10716872 www.24chasa.bg
Кметът на Сливен Стефан Радев Снимка: .Община Сливен

Въпреки значителното увеличение на цената на електроенергията, община Сливен не обмисля за момента да въведе режим на уличното осветление към момента, коментира днес пред журналисти кметът Стефан Радев, съобщиха от пресцентъра на общината.
"Нашата идея е да не въвеждаме режим на графика на осветлението, а по-скоро да търсим начин да си произвеждаме сами енергията, която употребяваме. Вярвам в това и ще продължим да работим в тази посока", посочи кметът. Той припомни, че още през есента на миналата година, е бил повдигнат въпросът за очакваното драстично увеличение на разходите за електроенергия, което вече е факт. По думите му при сегашните нива на цените годишната сметка на общината ще се увеличи от 1 млн. на близо 3, 5 млн. лева.
"Нямаме неразплатена фактура досега. Ако предвидим някакви мерки за икономия, те ще бъдат управляем процес и решение", каза още Стефан Радев. Той обаче изрази тревога по отношение на финансовото състояние на ВиК - Сливен. По тяхна информация, натрупаните до момента дължими суми от водното дружество за ел. енергия възлизат на над 2 млн. лева.
"Не знам защо не се говори по тази тема в страната, но ВиК дружествата са подложени на огромен натиск – сметката им за електроенергия е по-висока от месечните приходи от дейността им, което създава значим риск за тях", смята сливенският градоначалник.