Депутати и местна власт ще работят заедно за развитието на Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/10717103 www.24chasa.bg
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и екипът му останаха доволни от проведения разговор с депутатите от региона. Снимка: Община Стара Загора

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров проведе днес работна среща със старозагорските народни представители в 47-мото Народно събрание, съобщиха от общинския пресцентър. Той набеляза основните приоритети, които са важни за развитието на община Стара Загора. "Нас ни обединява каузата да работим за града и за хората. Нека този мандат да бъде успешен. Нека всеки направи онова, което може и с което ще бъде полезен за Стара Загора. Община Стара Загора като най-голяма община в областта ще има нужда от Вашата подкрепа“, се обърна към депутатите Тодоров.

На поканата за среща се отзоваха депутатите Атанас Славов от „Демократична България“, Илиана Жекова, Красимир Вълчев и Маноил Манев от „ГЕРБ“, Момчил Ненов от БСП, Тихомир Тенев от „Има такъв народ“ и Халил Летифов от ДПС, по уважителни причини не се присъединиха към срещата Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ и Искра Михайлова от „Възраждане“.

"В момента ние правим нашия план за развитие на община Стара Загора. Това е план, с който ще кандидатстваме за проекти през следващия програмен период", обясни по време на срещата кметът.Той набеляза като въпроси от изключителна важност за развитието на региона - ремонт и разширение на връзката на Стара Загора с детелината на АМ „Тракия“ и изграждане на втора връзка при село Калояновец, както и рехабилитация на главния път между Стара Загора и Нова Загора. Сред приоритетите, които посочи кметът, е и промяна на собствеността на емблематичната за Стара Загора сграда на бившия АГ- комплекс, която да се превърне в модерен общински център за доболнична помощ.

"Болницата дължи над 2 млн.лева задължения от данъци на общината. Трябва да се намери вариант, в който да бъдат прихванати тези задължения и сградата да стане общинска собственост“, разясни още градоначалникът.

От думите му стана ясно, че е необходимо да се разгледа въпросът за развитието на летище Стара Загора, което да се реши дали да се развива като летище, дали да бъде запазена пистата, а останалите терени да бъдат за нуждите на бизнеса. "Считаме, че с оглед на т. нар. "Зелена сделка" там е най-подходящото място, където на голяма площ да бъде изградена канализация, водоснабдяване и ел. захранване. Това би могло да даде перспектива за бъдещи инвеститори, които имат нужда от по-големи терени, да предпочетат Стара Загора като подходящо място за инвестиране и създаване на работни места. В момента в Стара Загора има огромна липса на индустриални терени, изградената като колаборация между общината и държавата Индустриална зона „Загоре“ е почти запълнена", подчерта още Тодоров. 

Живко Тодоров е категоричен, че темата с т.нар. "Зелена сделка" е изключително важна за региона. "От решенията зависят съдбите на много хора. Трябва да бъдат защитени работните места и да не се усети сериозен катаклизъм в региона", допълни още кметът.

Той засегна актуалната тема за високите цени на тока и газта като разясни, че до момента общината е заплащала цени от 160 лева за киловат час, а за декември сметките са за 560 лева за киловат час, което е увеличение близо четири пъти. „Компенсацията от 110 лева е крайно недостатъчна за общините“, предупреди още Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че не се предвижда режим на тока в община Стара Загора, тъй като това ще доведе до повишаване на битовата престъпност, но това перо сериозно натоварва местния бюджет.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около важността на така поставените приоритети и заявиха готовност за среща с ресорните министри за разговори по тези теми. В края на срещата Живко Тодоров благодари на присъстващите за ползотворната дискусия и допълни, че се надява на добро сътрудничество по време на 47-ото Народно събрание.