Масирани проверки за COVID мерките срещу растящия брой заразени в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/10717481 www.24chasa.bg
Областният управител Людмила Илиева ръководи заседанието на щаба СНИМКА: Областна администрация - Велико Търново

Заболеваемостта в областта продължава да расте

В ход са засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки срещу заразата. За периода 17.01 - 23.01.2022 г. са извършени общо 294 проверки (в т. ч. 57 съвместни проверки между отделните институции) по спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция на територията на област Велико Търново. Издадени са общо 21 протоколa за предупреждения и предписания в проверените обекти. Проверяващите са връчили и 8 акта на лица за липсата на зелен сертификат.

Това стана ясно на заседание на Областния кризисен щаб на област Велико Търново за борба с коронавирус. Областният управител Людмила Илиева откри заседанието, което бе свикано с цел да се обсъди завишената заболеваемост от SARS-Cov-2, както и резултата от съвместните проверки за спазване на противоепидемичните мерки и хода на ваксинационната кампания. На срещата присъстваха директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева, директорът на ОДМВР-Велико Търново старши комисар Димитър Машов, началникът на РУО Розалия Личева и директорът на ОДБХ д-р Станимир Спасов.

Акцент в срещата бе поставен върху спазването на противоепидемичните мерки и контрола по тяхното спазване. Засилени проверки отчетоха от от РЗИ – Велико Търново, ОД МВР – Велико Търново, ОДБХ – Велико Търново и общински администрации. Проверявани са търговски обекти, нощни заведения и обекти с обществено предназначение, през настоящата седмица проверките ще бъдат още повече засилени, като на нарушителите се връчват предупредителни протоколи или актове. 

От РЗИ представиха актуална справка за заболеваемостта в областта. За периода 10.01.2022 г. – 23.01.2022 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 649,06 на 100 хил. души население.

През последното денонощие в област Велико Търново са диагностицирани 45 нови случаи на COVID-19.

Регистрирани са случаи при: ученик от СУ „Ив. Момчилов“ гр. Елена; ученик от 4 клас и ученици (2) от 7 клас в ОУ „Св. Кл. Охридски“, ученик от 2 клас и ученик от 3 клас в СУ „Б. Киро“ и ученик от 10 клас в ПГАТ „Ц. Церковски“ в гр. Павликени; ученик от 3 клас в СУ „Г. Измирлиев“ в гр. Горна Оряховица и ученик от 3 клас в СУ „Дим. Благоев“ в гр. Свищов, под карантина са поставени контактните лица и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в училищата, преминаване от присъствено обучение към обучение в електронна среда на карантинираните ученици за срока на карантината и др.).

Към  24.01.2022 г. от област Велико Търново в домашна изолация са  1 160 инфектирани, а 191 са хоспитализирани. Има и двама починали - мъж и жена от областта.

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 24.01.2022 г. в област Велико Търново са поставени общо 108 210 дози ваксини, от които през последното денонощие 25. Със завършен имунизационен цикъл са общо 51 523 лица – 25% от подлежащото на имунизация на и над 12 години население в областта. С поставена бустерна доза (реваксинация) са 16 431 лица от областта.