Обмислят по-скъп паяк в София

https://www.24chasa.bg/region/article/10717727 www.24chasa.bg
В момента цената на репатрирането с паяк в София е 60 лв. плюс всеки час престой на наказателен паркинг. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Репатрирането с паяк на неправилно паркиран автомобил в София може да поскъпне. Темата повдигна вчера председателят на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера.

“Не е ли дошло време паралелно с проверките и санкциите, които се налагат с неприсъствени фишове, да се засили и контролът спрямо неправилно паркираните автомобили, които се репатрират. В момента цената на репатрирането не отговаря на разходите, които Центърът за градска мобилност прави”, каза той на заседанието на комисията.

Вдигането с паяк струва 60 лв., като собственикът на колата плаща и за всеки час, в който тя е престояла на наказателен паркинг. Според разчети на ЦГМ обаче реалните разходи на общинското дружество за репатрирането на един автомобил били 126 лв. 43 лв. пък са били разходите за поставяне на скоба. Сега за махане на скоба се плащат 30 лв. плюс всеки час престой до края на работното време на съответната зона.

Ще предложи ли мнозинството в СОС вдигане на цените на паяците и скобите, попита независимият общински съветник от “Спаси София” Борис Бонев. Контрера му отвърна с въпрос - самият той няма ли да предложи, след като вече е настоявал за актуализация на цените.

Само вдигането с паяк трябва да се актуализира, тъй като повечето неправилно паркирани коли са от райони извън синята и зелената зона, е мнението на Контрера. Бонев намирал по-висока цена само за паяка за безотговорно, защото разходите са по-големи.

Съветниците от ГЕРБ досега не са коментирали биха ли подкрепили увеличение.

Комисията изиска от ЦГМ и от общинската транспортна дирекция доклад с предложения.