С 409 000 лв. изградиха приют за кучета в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/10724363 www.24chasa.bg
Инж.Емануил Манолов и официални лица прерязаха лентата на приюта Снимка: Община Павликени

Общинският приют за безстопанствени кучета с капацитет за 100 животни, изграден изцяло със средства на Община Павликени, беше открит в града. Лентата на новото съоръжение прерязаха кметът инж. Емануил Манолов, управителят на приюта д-р Глория Христова и представителят на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Румяна Янакиева, съобщиха от местната управа.

„Имаме един от най-добре устроените приюти и съм убеден, че събрахме много добър екип, който да се грижи за залавянето, настаняването и грижата за кучетата. Вярвам, че това е екип, който с много внимание и загриженост ще откликва на сигналите на гражданите и ще реагира на техните молби“, каза в словото си инж. Манолов. „Нашите съграждани вече ще се чувстват защитени и спокойни. Животните, които ще се приютят тук, ще получават адекватни грижи, ще получават нужното лечение и ще имат шанс да намерят нови стопани“, допълни градоначалникът.

„Приютът е направен функционален за животните и комфортен за служителите. Благодаря за подкрепата и позитивното отношение. Благодаря за чудесната база, чрез която наистина ще започнем да решаваме проблема с нарастващата популация на бездомните кучета. Разчитаме силно и на доброволците. Екипът ни е отличен и ще надхвърлим целите, които сме си поставили“, каза управителят д-р Глория Христова.

Общинският приют е с капацитет за настаняване на 100 кучета, които ще бъдат отглеждани съгласно изискванията на българското законодателство при подходящи условия и грижи.

За настаняване на животните са изградени 20 навеса, всеки от тях оборудван с единични колибки, групирани в три двора.

Изградена е и обслужваща сграда с обособени помещения за персонала, за съхранение и приготвяне на храна, за оборудване и препарати за почистване и дезинфекциране, манипулационна за извършване на ветеринарномедицинска дейност, помещение с хладилна камера /фризер/, за карантина, за изолация на болни и наранени животни, както и санитарен възел.

Приютът е временен, което според действащото законодателство означава, че заловените или доведени животни ще бъдат обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани, маркирани с ушни марки и чипирани. След регламентирания престой животните, които са здрави, неагресивни и никой не е пожелал да ги осинови, ще се връщат по местата на залавянето им, но не и в близост до училища, детски градини и лечебни заведения.

На всяко куче, пребивавало в приюта, ще се издава паспорт. Изграждането на приюта е една от мерките, включени в Програмата на община Павликени за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета и в Плана за действие за изпълнението й, приети с решение на Общински съвет – Павликени през 2019 г.

Инвестицията за изграждането на приюта, изцяло от собствени средства от бюджета на Община Павликени, е в размер на 409 000 лв.

Приютът ще работи без почивен ден с работно време от 8:30 до 17:30 ч. Той ще приема посетители, потенциални осиновители и доброволци, които ще помагат за разхождане и обгрижване на питомците.

От месец декември 2021 г. в приюта са назначени петима служители: д-р Глория Христова – управител и ветеринарен лекар, както и един шофьор – ловец и трима гледачи.

Община Павликени е осигурила и превозно средство за транспортиране на заловените кучета, което е в процедура по лицензиране за превоз на живи животни от Българска агенция по безопасност на храните.

Предстои регистрацията на ветеринарномедицинската амбулатория към приюта.