С 30 мин. по-малко ще светят уличните лампи в Пловдив, умуват и за художественото осветление

https://www.24chasa.bg/region/article/10730416 www.24chasa.bg
Част от уличните лампи в Пловдив се подменят с енергоспестяващи.

Кметът Здравко Димитров се дърпаше за режима, но отстъпи заради високите сметки

Уличните лампи в Пловдив вече са с намалено работно време. От 25 януари те ще светят от 17,50 часа вечерта до 7,20 сутринта, т. е. с 30 минути по-кратко от предишния интервал, който беше от 17,35  до 7,35 часа. Това обявиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. 

В момента се обсъжда и спиране на художественото осветление на някои от обществените сгради в града.

Така и Пловдив се нареди до градовете, които въведоха режим на тока. В община Раковски той вече действа.

“Една трета от 30-те хиляди осветителни тела по улиците и обществените пространства в Пловдив са с подменени енергоспестяващи лампи. Благодарение на тях месечното потребление е по-ниско. Въпреки това сметката на община Пловдив в сравнение със същия период миналата година е увеличена заради по-високата цена на тока”, обясни зам.-кметът Тодор Чонов. Досега градоначалникът Здравко Димитров беше против да се спира уличното осветление, но е отстъпил заради сметките, които вече надхвърлят половин милион на месец.

В момента върви и промяната на уличното осветление с ново в районите „Южен“ и „Централен“ по спечелен проект по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на стойност 1 126 999,69 лв.

Подменени ще бъдат 1913 осветителни тела със съвременни LED лампи и ще се изгради система за автоматизирано управление и контрол. По този начин Община Пловдив ще намали емисиите на въглероден диоксид, енергийното потребление, като едновременно с това ще подобри осветеността на публичните пространства.

„Предстои поетапното внедряване на LED осветление в целия град. Приоритетно се работи по възловите булеварди, за да се реализира най-голяма икономия от електроенергия. По-добрата осветеност, особено на пешеходните пътеки, води и до подобряване на пътната обстановка и намаляване на пътнотранспортните произшествия“, уточни още Тодор Чонов.

 „Организация и контрол на транспорта“ завърши поставянето на LED осветление по бул. „Александър Стамболийски“, както и по ул. „Велико Търново“ до народната библиотека „Иван Вазов“, в отсечката от ул. „Авксентий Велешки“ до Военния клуб. Приключва обновяването на осветлението и по „Пещерско шосе“ към входа на града, по булевардите „Копривщица“, „Васил Левски“, „Съединение“ и „България“.

LED осветление е монтирано и като част от проектите на реализираните през последните години реконструкции на булевардите „Коматевско шосе“, „Шести септември“, „Северен“, „Васил Априлов“, „Руски“ и др.