По-ниски наеми за култура в Бургас и при 100 % заетост на залите

https://www.24chasa.bg/region/article/10731979 www.24chasa.bg
За последните 3 месеца отложените културни събития в Бургас са 12.

Общинският съвет в Бургас свали наемите за културни събития заради усложнената ситуация покрай коронавируса. Мярката ще облекчи създателите и разпространителите на културно съдържание в условията на пандемия, коментират от общинската администрация.

Новата мярка е балансирана така, че да защити както интересите на артистите и културните организаторите, така и на Община Бургас като собственик на пространствата за събития. А и на публиката, която и в тази обстановка да не бъде лишавана от достъп до интересни и разнообразни спектакли, филми, театрални постановки.

Мярката предвижда наемащите зали за събития с продажба на билети да плащат по-нисък наем, ако не успеят да използват пълния капацитет на съответното място. Този наем обаче няма да е по-нисък от 70 процента от таксата, приета с решение на Общински съвет.

"В случай, че са продадени по-малко - 30, 40, 50 процента от местата, организаторът ще плати 70 процента от наема, но ако успее да продаде повече от 70, таксата ще бъде реципрочна на продадените билети – например 75 процента от билетите ще съответства на 75 процента от наема и така – до 100 процента",обясни зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Мярката е гъвкава, за да може прилагането й от една страна да облекчи артистичния сектор, но от друга да не ощетява прекомерно общинският бюджет, тъй като издръжката на всяко едно пространство вече изисква по-голям разход, заради високите цени на ел.енергията.

Настоящото предложение е изработено след поредица консултации между представители на културни организатори, творчески екипи, членове на Комисията по култура и читалищна дейност към ОбС-Бургас и ресорния зам. –кмет Диана Саватева, веднага след въвеждането на „зеления сертификат“ и последвалият рязък отлив на публика.

Констатирано е, че в първите 20 дни след промяната на мерките в основната общинска зала – „Тончо Русев“ в Културен център НХК, се е състоял само един спектакъл, а общият брой на отложените събития през последните три месеца на годината е 12. За тези събития Община Бургас не е получила никакъв наем, творческите екипи не са реализирали дейност, а публиката е лишена от разнообразно културно съдържание, коментира Саватева. И припомни, че от 24 януари отново е наложено 50-процентно ограничение при използването на зали и други аналогични пространства заради усложнената епидемиологична обстановка. При тези обстоятелства приложимо е друго решение за антиковид мерки на Общински съвет – Бургас, прието още през септември 2020 година, обясни ресорниян  зам.-кмет.

Новата мярка ще влезе в ход когато отново бъде разрешено капацитетът на местата за култура да се използва на 100 процента.