Драма в община Стамболийски: Съкратиха 20 служители, утре - още толкова

https://www.24chasa.bg/region/article/10734128 www.24chasa.bg
Георги Мараджиев

Община Стамболийски се раздели днес с 20 от служителите си. Съкращенията са продиктувани от мерките за икономии след драстичните сметки за ток и газ, получени в последните месеци. Преди ден кметът Георги Мараджиев обяви, че ще пристъпи към тази мярка, притиснат от финансови рестрикции. Въвежда и режим на уличното осветление, а климатиците в общинските сгради се изключват. 

"Освобождаваме хора, които са работили години наред в административната сфера. Днес си заминаха 20 души, утре си тръгват още 20“, обяви той пред „24 часа“. Общинските служители с тези в предприятията наброяват около 200 души.

По думите му съкращенията засягат всички звена – като се започне от стопанския отдел, дирекция „Финанси и счетоводство“ и се стигне до общинската фирма за ремонти БКС.

„При нас екипът е със средна възраст 40 години. Лишавам се от млади хора, които са дошли да работят за 700 лева заплата. Аз съм на 56 г. и в момента съм най-възрастният служител. Заради икономии губим знанията и възможностите им“, оплака се Мараджиев. Той призна, че никак не му е било лесно да вземе подобно тежко решение, но е притиснат от обстоятелствата.

В последния месец сметките за ток и газ, които администрацията ще плати, възлизат на 100 хиляди лева. "Следващият месец може да скочат на 150 хил. лв., няма никаква предвидимост", отчаян е Мараджиев.