Вдигат тройно такса "Куче" в Пловдив, за да компенсират скъпия ток

https://www.24chasa.bg/region/article/10735714 www.24chasa.bg
Величко Родопски.

- 20 000 лева ще икономиса на месец общината от режима на уличното осветление - капка в морето

- Умуват и за увеличаване на някои глоби

Върху вдигане на някои такси и глоби работи пловдивската община, като смята по този начин да компенсира големите разходи за улично осветление. Един от вариантите е налогът за домашно куче да скочи тройно. Сега стопаните плащат 30 лева годишно, предложението е  да скочи на 90-100 лева, научи "24 часа".

"Местните данъци не можем да ги пипаме. Но например такса "Куче" може да се коригира. Все още е работен вариант. Чакам да ми представят разчети, за да бъде обосновано всяко евентуално увеличение", коментира зам.-кметът по финансите Величко Родопски.

Както стана ясно, въпреки нежеланието на кмета Здравко Димитров да въведе режим на уличното осветление, това вече е факт. До последно градоначалникът търсеше начини да избегне гасенето на лампите. "Ако трябва, ще направим известни нарушения в разходната част, но до крайна мярка няма да стигаме", казваше преди дни Зико.

Сметките обаче го принудиха да отстъпи. Така уличното осветление във втория град минава на намалено работно време с половин час. Лампите ще се пускат от 17,50 до 7,20 ч. сутринта. Предишният интервал беше от 17,35 до 7,35 часа.

30 000 са осветителните тела по улици, площади и пространства, които консумират енергия в Пловдив.
Властите умуват да спрат и художественото осветление на обществените сгради. Оказва се, че за да са красиви нощем, това също е голям разход.

"Спирането на уличното осветление, макар и за кратко, би оказало влияние както на катастрофите, така и на престъпността. А Пловдив и без това е сред националните рекордьори по ПТП-та. Известна е и славата му на град с много криминални прояви", коментират полицаи.

"30-минутната засега икономия би донесла около 20 000 лева по-малко разходи на хазната. Това е капка в морето на фона на сметките, които плащаме", не крие Родопски. Той изтъкна, че преди скока на електроенергията Пловдив е харчил около 180 000 лева на месец за улично осветление. Последната сметка от декември е 622 000 лева. За януари също нямало да е по-малка.
Дали Пловдив ще се ограничи само с тези 30 минути мрак?
"Как да го оставим цяла нощ тъмен? Това е голям град", тюхка се Родопски. Той е потънал в изчисления, за да търси варианти, но засега не намира. "Излиза, че приходите от всички местни данъци отиват директно за издръжка на общинските предприятия "Организация и контрол на транспорта", "Чистота", "Градини и паркове". При тях не е само консумацията на ток. Горивото и резервните части също поскъпнаха", изброява зам.-кметът.
Според него ако държавата не се намеси, пловдивчани са обречени само на съществуване. "Няма да може да се развива градът, а хората искат да живеят по-добре. И са прави", разсъждава ковчежникът на Пловдив.

Още в началото на декември, когато сметките за улично осветление вече изправяха косите на кметовете, Здравко Димитров намекна, че не е изключено да бъдат коригирани някои глоби. Той даде пример със санкциите за замърсяване най-вече от строителните обекти, от които излизат камиони и разнасят кал по улиците.
Наскоро и община Раковски бе принудена да въведе режим на уличните лампи, което накара жители на католическата столица на България да негодуват. "Знаете ли каква тъмница е, когато отиваме първа смяна на работа, и вечер, когато се прибираме от втора", питат те кмета Павел Гуджеров. Той им отговаря, че е готов да изслуша предложения и евентуално да приеме тези, които са удачни. Но е категоричен, че общината е принудена на тази стъпка.

От 31-ви и община Съединение минава на режим. Лампите там ще се гасят от 23 часа до 4 сутринта.