Пловдивчанин скъса менискус след падане в дупка, осъди общината за 15 000 лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/10735751 www.24chasa.bg
Сградата на община Пловдив.

Той също има вина, не е внимавал, възразили общинските юристи, но магистратите не приели довода им

Пловдивчанин осъди общината да му плати обезщетение от 15 000 лв., след като пропадна в дупка от разместени плочки на тротоар и скъса менискуса на десния си крак.

Мъжът се разхождал из квартала с жена си и тяхна близка, когато кракът му хлътнал и той паднал. Двете жени му помогнали да се изправи и да се прибере. Изпитвал силни болки, които не минавали, и след около седмица отишъл на лекар. Така било констатирано скъсването на менискуса, последвала операция, ходене с патерици и дълго възстановяване, докато се върне към нормалния си начин на живот.

Инцидентът станал около17,30 часа на 20 декември 2017 г.

След това той завел дело срещу общината като собственик на неподдържания тротоар. Искът му от 15 000 лв. е уважен изцяло първо от Районния, а след това и от Окръжния съд. В хода на делото пред втората инстанция от градската управа възразили, че човекът също има вина, защото не е внимавал, като се е движил по тротоара. „Това възражение съдът намира за неоснователно, тъй като падането в дупката е станало в тъмната част на денонощието, като общата видимост е намалена, а това затруднява възприемането на потенциалните препятствия по тротоарите”, е записано в мотивите, с които магистратите се произнасят в полза на пострадалия пловдивчанин.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.

На 11 януари т.г. подобен инцидент се случи и с друг мъж, пропадайки с тротинетката си в дупка на тротоар по бул. "В. Априлов" и "Свобода". Човекът бе с окървавено лице и претърпя операция. Прокуратурата се самосезира от публикации и възложи разследване.