При 7500 дка гори и ниви Бачковският манастир не може да плати тока

https://www.24chasa.bg/region/article/10744748 www.24chasa.bg
Бачковският манастир закъса със сметките за ток.

Вторият по големина манастир у нас - Бачковският, разположен на оживен път и сочен за един от най-богатите, не може да си плаща сметките за ток. Както "24 часа" писа, 30 000 е сумата за последния месец. "Бог да помага и държавата", моли се игуменът епископ Сионий. Казва, че макар и на тъмно и студено да стоят, няма да затвори обителта. 

Не е изключено да прибегнем към дърводобив, намекна обаче дядо Сионий. Категоричен е, че ще търси алтернативни варианти. Спрял е парното, тъй като се захранва с нафта, а тя е по-скъпа и от електричеството. Навремето един друг игумен беше намерил решение, договаряйки финансовото министерство да му доставя конфискувано гориво. Единствено плащаше митото. Така тон дизел излизаше 600 лева.

Сега обаче обителта се топли само на електричество. "Пелетите също не са евтини. Ще мислим и за фотоволтаици", каза Сионии. Най-удачен на този етап бил дърводобивът, макар да е по-трудоемък.

Манастирът разполага с около 5000 декара гори в района на с. Павелско и в самото Бачково. Отделно има 2500 декара стопанство, което се намира в асеновградското село Боянци. Земите там са отдадени и върху тях се отглежда жито, а обителта получава рента.

"30 000 лева е наистина непосилна сметка, колкото и да печели един манастир. Разходите му не са само за ток. Дава заплати на служители, отделно осигурява средства за издръжката на Пловдивската духовна семинария и Православната академия, създадена преди години от митрополит Николай", изтъкнаха запознати с делата на обителта.

Според тях е грехота подобни светилища да бъдат товарени с такива суми, особено по-малките манастири. Такъв е примерът с този в Кабиле, който е получил сметка от 6000 лева и е невъзможно да я погаси.