Зоополицията в Монтана разследвала смъртта на 11 кучета, котка и кон

https://www.24chasa.bg/region/article/10745211 www.24chasa.bg

Полицаи от Монтана са разследвали престъпления с животни.

През 2021 г. на територията на област Монтана са регистрирани 11 случая, при които е причинена смъртта на 13 гръбначни животни - 11 кучета, една котка и един кон, отчете директорът на ОД на МВР – Монтана ст. комисар Бисер Йончев.

Престъпленията са извършени предимно в селските райони на областта, като 6 от кучетата са били убити с огнестрелно оръжие в двора на собствениците им или на улицата. За 5 отровени кучета са подали сигнали собственикът на четирите домашни любимци от село Горна Бела Речка и жител на гр. Вършец.

Сигнали за простреляни домашни кучета са получени от жители на монтанските села Лехчево, Гаврил Геново и Стубел. Три са сигналите за убити кучета на територията на РУ Вършец - в гр. Вършец и селата Драганица и Горна Бела Речка. През годината са разследвани още убийство на домашна котка, извършено в двор на къща в гр. Монтана и открит мъртъв домашен кон на улицата в село Якимово.

Досъдебно производство по чл. 3256, от НК и чл. 339, ал. 1 от НК е образувано в РУ Лом след сигнал от ломски жител, който съобщил, че в село Ковачица на улицата е простреляно домашното му куче. Според закона, „който противозаконно умишлено умъртви животно, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от хиляда до три хиляди лева”. Установен е извършителят на прострелването - местен жител, който направил пълни самопризнания. Открито е оръжието, с което е застреляно кучето - незаконно притежавана пушка.

В ОД МВР Монтана по тези престъпления работят приоритетно 5 разследващи полицаи - по 1 във всяко Районно управление и един - в ОД МВР, както и от 5 оперативни работници. За разкриването на престъпленията на дирекцията не са предоставени допълнителни автомобили. При получаване на сигнали, свързани с тези престъпления, полицейските екипи използват предимно високопроходим полицейски автомобил „Лада Нива”, с обозначителен надпис „Зоо полиция”. Аутопсията и прегледът на убитите или ранени гръбначи животни се извършва от ветеринарен лекар, а труповете се извозват от собственика до най-близкия екарисаж.