Общините ще бъдат компенсирани заради скъпия ток

https://www.24chasa.bg/region/article/10753191 www.24chasa.bg
Кметът на Монтана Златко Живков

Кметът на Монтана Златко Живков не спря уличното осветление, въпреки че сумата е повишена тройно.

"Ще бъдат компенсирани сметките за декември със 129 лв. на мегаватчас. По груби изчисления може би около 1/4 от сметките ще бъдат покрити. Това е за декември, но не е ясно дали ще бъдат компенсирани през януари или през февруари. Очакваме това нещо да се случи. Дотогава една огромна част, както виждате в цяла България, въпреки че водим преговори и очакваме да бъдем компенсирани, въпреки че смятаме, че общините не могат да бъдат отнесени като небитови потребители, защото не са търговски дружества, все пак голяма част от кметовете имат инициативи за изключване или за режим на тока“, каза кметът на Монтана. Според него в настоящата ситуация се опитват да икономисват от други дейности.

Болницата в Лом е с тройно по-висока сметка за ток. 57 000 лева дължи за електроенергия за последния месец болницата в Лом, при 17 000 лева за предходните. За да се издължи, лечебното заведение ще трябва да направи икономии.

Кметовете на общините Чипровци и Георги Дамяново въведоха режим на нощното улично осветление. Населените места остават на тъмно след полунощ.