Дядо-Кольовото дърво от с. Студена спечели конкурса "Дърво с корен"

https://www.24chasa.bg/region/article/10753379 www.24chasa.bg

На онлайн церемонията по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2021“ станаха известни отличените участници в 12-ото поредното издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма подкрепа получи 350-годишният летен дъб край село Студена, номиниран от Община Свиленград, който спечели първото място със 737 гласа и стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2021 г.
Величественото вековно дърво се извисява на височината при входа на Студена и се вижда от цялото село. Носи името на собственика на нивата, където расте – Никола Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка. Според преданията дъбът е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и минаващата река там се заселват първите му жители – българи, криещи се от турските набези. Дядо-Кольовото дърво е символ на Студена – посреща завръщащите се у дома негови жители и е стожер на тяхната българщина и вяра.
В категория „Вековните дървета говорят“ победител е Чинарът на Чучур – 350-годишно дърво, растящо в едноименната местност в центъра на с. Годешево, което зае първото място с 232 гласа. Историята изпрати Валентин Асенов, който разказа, че всяка година под чинара се спуска голяма въжена люлка, на която хората се люлеят за здраве. В миналото там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и борби, на които са се стичали хора от всички околни села да гледат.  
В допълнителната категория „Млад природолюбител” журито награди учениците от клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ към СУ „Васил Левски“ и Регионален младежки Raise център в гр. Брезник. Те бяха отличени заради грижите, които полагат за косматия дъб край с. Брезнишки извор, за който местните вярват, че има чудодейна и целителна сила. Младежите вече 4 години редовно почистват мястото от бурната растителност, като имат намерение да поставят и указателна табела.
И тази година журито връчи допълнително специална награда – на учениците от Технологично училище Електронни системи към Технически университет–София, Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ и 32.СУ „Св. Кл. Охридски“ в София. Те изпратиха историята на своя смърч, който е първото засадено от тях дърво в рамките на начинанието им Collect4life, чиято цел е да събират и рециклират телефони и с парите да засаждат дървета. Журито реши да ги отличи заради проявеното от тях активно отношение към заобикалящата ни среда и вдъхновяващия пример за кауза с мисъл за природата и нашето бъдеще.
Дядо-Кольовото дърво в село Студена става финалист и българският представител в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2022”. Той ще започне на 1 февруари и в него със своите национални дървета победители ще се включат общо 16 държави.