Ето как изглеждат вечер големи села край Пловдив при режима на тока (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10753526 www.24chasa.bg
В 18,30 часа в петък така изглежда центърът на с. Чалъкови. Снимки: Авторът

След залез слънце бързаме да се прибираме, казват хората

Непрогледна тъма! Така изглеждат големи населени места около Пловдив след въведения режим на уличното осветление.

"В кой век сме? Тръгвам втора смяна за работа. Светим си с телефоните. Не можем да открием в тъмницата автобуса, който ни вози към завода", описва Елена Костадинова от пловдивското село Чалъкови.

В 18,30 часа в петък вечер в центъра на селото е тъмно като в рог. Единствено едва мъждука светлина от магазина за хранителни стоки. Има и една външна лампа на училището, но на 5 метра от нея нищо не се вижда.

И в съседното Белозем е същото. По централния път тук-таме блещукат прозорците на къщите. Цялата улица е тъмна, а във вътрешните - още повече. "Стана, както едно време са ни разказвали нашите баби. След залез слънце се прибираме и не се показваме. Къде да отидеш в тази тъмница", казва Тинка Енчева, която вечер се прибира с фенерче от работа.

Единствено в центъра на Белозем около читалището и кметството е що-годе малко по-светло. "Това се дължи на осветлението от поликлиниката отсреща", казва кметицата Виолета Петрова. По думите й улиците светят от 19 до 00 часа, след това - тъмница. "Не е само в Белозем, в доста общини вече въведоха режим", допълва Петрова. Другото осветено място в селото на белия щъркел е районът на гарата. Но лампите там зависят от НКЖИ, а не от община Раковски.

"Страшно е. Жена ми сутрин в 6,30 часа ме моли да я изпращам до работата, че се страхува", казва бившият управник на Белозем Иван Тачев, който сега е зам.-кмет на община Брезово. И допълва, че в един от големите заводи в покрайнините на селото работят над 500 души на три смени. 80% от тях са жени. Треперели, като ходят на работа особено, когато минават покрай гробищата.

"Няма как общините да оцелеят, ако не въведат режим на уличното осветление. Трябва да мислят и за заплатите на хората. В Брезово храним 300 души от социалната кухня. Какво печелим от тази работа", пита Тачев.

За разлика от община Раковски, която въведе график на осветлението от тази седмица, в съседната "Марица" селата блестят. В Маноле центърът вечерта е все едно ден. Така е и в Манолско Конаре, в Рогош, Скутаре.

"На този етап не се налага режим при нас. Преди 2 г. реализирахме проект за енергоспестяващи лампи и те носят 40% икономия", обясни кметът на общината Димитър Иванов. В доста други населени места обаче лампите гаснат една след друга. Така е в Съединение, а в Хисаря се канят да въведат режима от 1 февруари.