Областният на Пловдив оглави протеста "Долу ръцете от Гребната база" (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10754190 www.24chasa.bg
Атанас Бояджиев и областният управител Йордан Иванов /вдясно/ на протеста. Снимки: Авторът

Десетки се събраха на протест срещу намерението на община Пловдив да отдаде на концесия Гребната база. Начело е областният управител Йордан Иванов. "Долу ръцете от Гребната", "За колко я продадохте" и "Зико, защо мразиш Гребната" са част от плакатите.

Губернаторът Иванов и инициаторът на протеста Атанас Бояджиев вдигнаха един от тях. "Кой иска да се застрои белият дроб на Пловдив", попита областният управител. Катя Кръстева, бивша шефка на дирекция "Децата, младежта и спорта" в общината по времето на Славчо Атанасов, е категорична, че отдаването на базата срещу особено право на ползване е недопустимо.

"Не бива да се реже жива гора. Против сме изграждането на втори гребен канал", обясни и Асен Костов от "Спаси Пловдив". Павлина Джуркова обаче не е против втори гребен канал, но пита как ще се случи той, като попада в "Натура 2000".

"Много се радвам, че толкова хора дойдоха да протестират", заяви и Любомир Чакъров. Той попита къде е кметът, след като е бил поканен.

Повод за негодуванието на протестиращите е внесено инвестиционно намерение в общината за концесия. Искането е  заложено в годишната програма на управата за разпореждане с имоти.

Според общинари обаче това е неуместно. Би могло да се мисли за концесия евентуално само за втория гребен канал, който е само в проект, а не за цялата база. За строителството на спортното съоръжение се говори от години, но все още не е приключило отчуждението на един от имотите с площ 14 дка, който е на английски инвестиционен фонд. 

По първоначални данни строителството се изчисляваше на 12 млн. лева, после бе завишено на 14 млн. лева.

Вторият канал е нужен, за да могат състезателите да загряват в него преди състезание. Предвижда в него да има и атракции. Но на този етап за строителство общината не може да помисли, тъй като не разполага със средства.

Областният на Пловдив оглави протеста

Областният на Пловдив оглави протеста