Проф. Казимир Попконстантинов откри нов надпис в Крепчанския манастир

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10923970 www.24chasa.bg
Проф. Казимир Попконстантинов

Археологът-епиграф проф. Казимир Попконстантинов днес е открил неизвестен кирилски едноредов надпис в Крепчанския манастир. Това каза пред БТА Мирослав Георгиев – уредник отдел „Опака“ към Регионалния исторически музей в Търговище.

„Щастието отново му се усмихна. В късните часове на деня той откри неизвестен кирилски едноредов надпис, който съдържа обозначение на старобългарско име“, съобщи Георгиев. Предстои анализ на текстовете.

Това е важна стъпка по проекта за реставрация, консервация и експониране на манастира.

По покана на специалиста и ръководството на община Опака обителта е посетена от проф. д-р арх. Николай Тулешков. Той е сред най-добрите специалисти в България по проектиране и реставрация на старинни сгради, съоръжения и особено на култова архитектура. Тулешков е проектант на скалния Аладжа манастир до Варна, aвтор е на множество книги и статии в сферата на старобългарската архитектура, обясни Георгиев.

От месец август 2021 г. Общинският съвет в Опака прие решение за започване на дейностите по проект „Реставрация, консервация, опазване, експониране и социализация на археологическата недвижима културна ценност Средновековен скален манастир в местността „Под пещерите“ в землището на село Крепча за обект от първостепенно значение“.

От 2020 г. Община Опака управлява Средновековния скален манастир край Крепча. През есента на 2021 г. бяха отбелязани 1100 години от основаването на обителта.

Крепчанският скален манастир се намира на два км от центъра на селото. Върху стените му са изсечени на кирилица два старобългарски надписа, като единият от тях е смятан за най-ранния надпис на кирилица, открит на Балканите.