17-години за убийство с мотика наложи Окръжният съд в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/10962035 www.24chasa.bg
Темида

Окръжният съд в Търговище призна подсъдимия И.В., на 32 години, за виновен за това, че предумишлено е умъртвил А. И., на 62 г., като на 22 август 2020 г. му нанесъл удар с мотика в областта на главата, вследствие на което на 3 септември е настъпила смъртта му, съобщиха от съда в града. И.В. е осъден за извършеното на 17 години "лишаване от свобода", което следва да изтърпи при първоначално строг режим. 

Двамата са се познавали, тъй като живеел в един и същи квартал - квартал "Малчо Малчев" в Търговище. Деянието е осъществено след сватбено тържество в квартала, на което били и двамата, а според обвинителния акт - и след употреба на алкохол. На тържеството, според свидетели, И.В. се е заканвал, че ще убие А.И.

Подсъдимият напуснал по-рано празника и се скрил зад къща по пътя на своя опонент към дома му. В лявата си ръка държал нож, а в дясната ръка - мотика. Той пресрещнал по-възрастния мъж и двамата започнали да се карат, като И.В. крещял силно, че ще го убие. Внезапно той ударил опонента си с дръжката на мотиката първоначално в дясната ръка, а след това му нанесъл силен удар и в главата. В резултат на удара потърпевшият паднал на земята.

С помощта на свидетели пострадалият бил откаран до Спешна помощ, но въпреки проведеното му лечение,той починал няколко дни по-късно. От заключенията на първоначалната и допълнителна съдебно-медицински експертизи се установило, че причината за смъртта на 62-годишния мъж била черепно-мозъчна травма.

Отношенията между осъдения и пострадалия били влошени още от 8 март 2019 г., когато след спречкване в кварталния клуб близо до домовете им двамата си разменили удари. Още от тогава И.В. упреквал 62-годишния си съсед, че при скарването им го ударил по главата, и се заканвал публично, че ще го убие.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна, уточниха днес от Апелативната прокуратура във Варна.