В навечерието на 3 март излезе книга-летопис за офицерите от Търговище

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10995113 www.24chasa.bg

В навечерието на националния празник 3 март с помощта на Военното министерство директорът на Регионалния исторически музей в Търговище Магдалена Жечева издаде книгата "Достойно изпълнен отечествен дълг". "Това е първи опит да се събере, обобщи и представи информацията за всички, известни ни до настоящия момент офицери, родени или тясно свързани с град Търговище", обясни авторката пред "24 часа". Книгата е резултат от дългогодишен процес на изследователска работа, извършена от Магдалена Жечева, свързана с проучване на разнообразни, многобройни източници и изследователи, често пръснати в книги, периодика и архивохранилища.

В книгата са включени 130 имена. Те са обособени 6 тематични раздела. Първият раздел - "Българио, за тебе те умряха …", е посветен на загиналите герои на бойното поле. Статиите са подредени хронологично по датата на гибелта на офицерите. Вторият раздел - "Марш, марш, с генерала наш!", е посветен на генералите, родени в Търговище. Редът им следва датата на тяхното производство в генералско звание. Третият раздел - "Гърмят с победи вихрени ура!", събира статиите за командирите на военни части от взвод до полк, представени по азбучен ред на своето първо име. Четвъртият раздел - "За тебе, Македоньо мила …", е посветен на двама търговищки представители, свързали своята съдба с революционните борби за свободата на Македония, които имат български офицерски звания. Петият раздел - "Ти даваш всичко свое: снага, душа и кръв …", включва информацията за военните лекари, подредени по азбучен ред на личните си имена. Шестият раздел - "Духът, духът бе туй оръжье!", е посветен на непрофесионалните военни, запасните офицери, представени по азбучен ред на своето първо име.

За улеснение на читателя в края на изданието е приложен именен показалец, в който в азбучен ред са посочени фамилиите на включените офицери. В този списък са включени имената, за които няма отделни статии, но информация за тях се съдържа в текста за съответния техен близък родственик.