Щъркел е презимувал в поповското село Светлен

https://www.24chasa.bg/region/article/11126380 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Щъркел е презимувал в поповското село Светлен. Привечер той може да бъде видян в гнездото му на електрически стълб по пътя за съседното село Априлово, предаде БТА. Във времето, когато всички очакват прелетните птици да се завърнат, преминаващите през населеното място спират, за да го снимат, но местните знаят, че птицата просто не е отлетяла през есента, разказа за БТА кметът на Светлен Радка Кирова.
Благодарение на по-меката зима в района щъркелът е оцелял. Намира храна в деретата и нивите в землището на селото. По думите на Кирова, прелетните птици се завръщат в гнездата си тук обикновено около първа пролет. „Очакваме ги с надежда в тези трудни времена, защото открай време българинът свързва черно-бялата птица с пробуждането на природата и с вярата, че предстоят по-добри дни“, каза Кирова. В селото има общо четири щъркелови гнезда, които всяка година посрещат своите обитатели.
Светлен е едно от големите села в община Попово. Жителите му са над хиляда, но доста от по-младото и трудоспособно население е в чужбина. Кметът допълни, че местните хора, голяма част от тях - наследници на преселници от Беломорска Тракия, се вълнуват и съчувстват на пострадалите от случващото се в Украйна. Няколко семейства са заявили и готовност да приютят в домовете си бежанци.