Тъжна история, разказана по смешен начин, е най-новата продукция на театъра в Търговище

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11126562 www.24chasa.bg
Сцена от спектакъла. Снимка: Драматичен театър - Търговище

Премиерата на "Когато светът беше шарен" от Николай Хайтов е на 18 март от 19 часа

Владислав Карамфилов - Влади Въргала, влиза в главната роля на Коста папукчията в авторския спектакъл на Надя Асенова "Когато светът беше шарен", драматизация по разказа на Николай Хайтов "Когато светът си събуваше потурите". Продукцията е на Драматичен театър - Търговище, а премиерното представление ще е на 18 март, петък, от 19 часа в голямата зала на театъра.

За пиесата популярният актьор казва, че това е невероятно тъжна история, разказана по смешен начин. В последните години той имал много предложения за работа, но не виждал никакво предизвикателство и затова умишлено се самоизолирал. Но приел да играе в Търговище първо заради името на Хайтов. Но и заради това, че, по думите му, Надя Асенова е много любопитен режисьор и никога не се стреми към суетни себеизяви. Тя не е от мегаломаните-режисьори. Работи с актьорите многопластово.

За ролята си в този спектакъл Въргала казва още: "В разказа на Хайтов "Когато светът си сваляше потурите" българинът ще трябва да си свали и папуците (меки кожени обувки, цървули), защото те не се носят с панталони. Когато обуеш панталони, трябва да обуеш и обувки. А моят герой е папукчия. Да прави папуци, това е смисълът на неговия живот. Това е любовта му. Това е занаятът му. Той се изхранва от него. И в един момент се оказва, че светът вече не иска папуци. И е много трудно да го осъзнаеш и да се пригодиш към новото. Но да се нагодиш не значи да се подмазваш на новото. Или на новите".