До момента област Търговище е приела 68 бежанци от Украйна, 30 от тях искат хуманитарна закрила

https://www.24chasa.bg/region/article/11174193 www.24chasa.bg
В Търговище днес проведоха учредително съвещание за бъдещия Център на подкрепа на бежанците от Украйна. Снимка: Областна администрация - Търговище

До момента 68 украинци, които бягат от войната в родината си, пребивават на територията на област Търговище, 30 човека вече са подали молби за предоставяне на хуманитарна закрила. Това съобщиха днес от Центъра за подпомагане на лица, потърсили закрила в област Търговище, който ще заработи официално от 4 април т.г. 

Основно бежанците са настанени в базата на бившия пионерски комплекс в Ястребино, община Антоново. От центъра отчитат, че благодарение на добрата координация между ръководството на центъра, БЧК-Търговище, общинските власти в Антоново и областната администрация е създадена организация за медицинското обслужване на настанените и покриване на най- неотложните им нуждите от първа необходимост. Украински граждани са настанени и в частни домове в град Попово. 

Днес в областната администрация на Търговище се проведе първото, учредително заседание на Центъра за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна, който бе формиран по предложение на областния управител Станимир Парашкевов.  

Предстои да бъде определено място за центъра, където след 4 април ще дежурят представители на различни институции. Там всеки ще може да получи подробна информация за възможностите за настаняване в областта, видовете помощ, която може да бъде предоставена на бежанците или подкрепа при осъществяване на контакт с други институции. Всички дейности в Центъра ще се извършват основно от доброволци, както и от представители на областната администрация.