Община Търговище ще изпрати медикаменти на украинската община Болград

https://www.24chasa.bg/region/article/11256092 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Община Търговище ще изпрати хуманитарна помощ на побратимената украинска община Болград. Това решиха общинските съветници на провелото се днес заседание.
Помощта ще бъде под формата на медицински консумативи и медикаменти. За целта ще бъдат отпуснати 30 000 лева, съобщиха от общината.

"В това трудно за нашите приятели от Болград време е важно да им покажем нашата подкрепа. Това са хора, които обичат България, които са свързани с нея. Голяма част от населението на Болград е съставено именно от етнически българи", каза кметът д-р Дарин Димитров.

Решението за изпращането на помощ идва след като в Търговище бе получено писмо от кмета на Болград, Сергей Димитриев. В него той моли за осигуряването на различни антисептици, антибиотици, препарати за инсулинозависими и други лекарства, за които е приложен и конкретен списък.

"С нарастването на военното напрежение в страната, стремително нараства и броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ. От името на Болградския градски съвет и жителите на нашата община се обръщаме към Вас, нашите български приятели, с молба да ни окажете хуманитарна помощ. Изключително много се нуждаем от Вашата подкрепа в тези трудни времена“, пише кметът Сергей Димитриев в писмото си до своя колега от Търговище Дарин Димитров. 

Транспортирането на помощта до Украйна ще бъде координирано с местните власти в Болград.
Двата града - Търговище и Болград, който се намира в област Одеса, са побратимени от 2009 година. Украинският град е неофициална столица на бесарабските българи.