4-годишните в Търговище задължително на забавачка от новата учебна година

https://www.24chasa.bg/region/article/11491680 www.24chasa.bg
Детска градина "Приказка" в Търговище е готова да посрещне наесен бъдещите си 4-годишни възпитаници. СНИМКА: Архив

Да се въведе задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в община Търговище от учебната 2022/2023 година. Това предложение на зам.-кмета на общината Рая Матева бе прието единодушно от общинските съветници, съобщиха от общинския пресцентър.

В докладна до тях Матева припомня, че националното законодателство предвижда въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца след една година - от учебната 2023/2024 г. По решение на общините обаче тя може да се въведе и по-рано. Целта е да се насърчат приобщаването на деца от уязвимите групи, да им се осигури по-добра социализация, както и да се предотврати последващо отпадане от образователната система на тези деца.

Резултатите от извършения анализ от администрацията показват, че в детските градини в община Търговище са създадени необходимите условия за осигуряване на задължително предучилищно образование за всички 4-годишни деца.

В самите детски градини бе проведено и анкетно проучване сред родителите на децата, които през тази година навършват 4 години. 77 процента от анкетираните 360 души подкрепят задължителното обучение за 4-годишните.

В община Търговище малчуганите посещават 12 общински и 1 частна детски градини. Към момента в тях са обхванати 380 деца, родени през 2018 г. Те са разпределени в 13 групи в град Търговище и в 17 смесени групи в селата.