Най-новият почетен гражданин на Търговище е треньор по борба

https://www.24chasa.bg/region/article/11492651 www.24chasa.bg
Най-новият почетен гражданин на Търговище е 92-годишният треньор по борба Иван Ангелов Иванов. СНИМКА: Личен архив

Със званието "Почетен гражданин на Търговище" бе удостоен треньорът по борба и заслужил майстор на спорта Иван Ангелов Иванов. Днес той е на 92 години.

Кметът на общината Дарин Димитров предложи на общинските съветници да гласуват за ветерана, след като получи подписка на граждански инициативен комитет начело с Радослав Димитров, Стела Стоянова-Тихолова и Пламен Петров. Иванов получи отличието заради приноса си за развитието на спорта в общината, както и за изключителните му заслуги за постигнатите от негови състезатели високи резултати в борбата. То ще му бъде връчено официално на 14 май - Деня на Търговище.

За приноса си към българската борба треньорът бе награден неотдавна и с плакет от Федерацията по борба.

Новият почетен гражданин на Търговище отдава целия си съзнателен живот на спорта. Още като войник става армейски шампион на България по борба. В периода между 1952 и 1959 г. е състезател и треньор в Шумен, тогава става републикански шампион и е включен в националния отбор за мъже. От 1959 г. е състезател и треньор в Търговище, като подготвя борци от всички възрастови групи. Той е треньор на първия за града олимпийски медалист Саид Мустафов, който завоюва бронзов медал на Летните олимпийски игри в Токио през 1964 година в категория до 97 килограма. Неговите състезатели печелят повече от дузина медали от световни и европейски първенства. Стотици са медалите на търговищките борци от републиканските първенства и турнири.