С 25% по-скъпи билетите за транспорт в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/11495165 www.24chasa.bg
Пътниците по линия №11 ще продължат да се возят за 1 ст. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Остава обаче цената от 1 стотинка за линия №11, по която бусовете се движат в събота и неделя до гробищния парк

С 25% се вдигнаха цените на билетите за градския транспорт в Търговище от вчера. Градът се обслужва от микробуси. Досега билетчето за тях струваше 30 ст. Изключение бе линия номер 3, по която пътниците плащаха по 40 ст.

Същото процентно увеличение има и в цените на билетите за междуселищните линии, като там поскъпването е между 30 и 45 ст.

Ще се запази символичната цена от 1 стотинка за билетче по линия номер 11, която се движи единствено в събота и неделя от кв. “Запад 3” до гробищния парк. Експерти обясниха, че тя няма как да се повиши с обявените 25%, защото, ако стане 2 ст., увеличението ще е със 100%, което вече е незаконно.

През януари 2019-а бе обявена обществена поръчка за обслужване на градски транспортни линии, в която участваха няколко превозвачи. Единият от тях много държеше да спечели тази линия и даде най-ниската цена, която остана до днес.

Тогава кметът д-р Дарин Димитров коментира: Когато има конкуренция, така падат цените, и когато обществената поръчка е на най-ниска цена.

  Превозвачите печелят от държавната субсидия и предпочитат да извършат определен превоз, отколкото да им стоят автобусите, микробусите.

Тази цена се сторила необичайна на контролните органи и те в продължение на месеци проверявали превозвача, но в крайна сметка не открили нищо нередно, разказват в Търговище.

Сегашното повишение е по настояване на превозвачите, които изпълняват обществения превоз по силата на обществена поръчка отпреди 3 години. То е пресметнато на база методическите указания на Агенцията по обществени поръчки за индексиране на цените в условията на инфлация.

В писма до кмета на Търговище д-р Дарин Димитров транспортните фирми аргументират новите цени с това, че увеличението на литър гориво спрямо края на 2021 г. е точно с 25%, затова и с толкова вдигат цената на билетите.

Отчита се и поскъпването на всички консумативи - масла, антифриз, смазочни материали, гуми, резервни части и други.

Превозът между населените места в общината досега струваше между 1,20 и 1,80 лв., а до Варна пътниците даваха 6 лв.