Откриват първата Международна театрална арт резиденция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11521292 www.24chasa.bg
Кукленият театър в Търговище, който ще е домакин на Международната театрална арт резиденция

Артисти от шест различни държави пристигат в Търговище, за да открият първата по рода си Международна театрална арт резиденция в България. Събитието е по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз, като се фокусира   върху ролята на сценичните изкуства за насърчаването на междукултурния диалог и взаимоотношенията. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация от Кукления театър в Търговище.

Арт резиденцията започва в Търговище на 13 май по инициатива на Фондация Open Space и със съдействието на Държавен куклен театър - Търговище. В рамките на две седмици 15 млади артисти ще подготвят представление, съчетаващо културните традиции на Гърция, Полша, Сенегал, Того и България.

Според координатора на проекта за България Моника Угренова подобни социални проекти са шанс за младежите да развият своите сценични и комуникационни способности. „Чрез уъркшопи ще провокираме, както артистите, така и публиката да бъде активна по актуалните социални теми, вместо апатично да наблюдава и да коментира в социалните мрежи“, поясни Угренова.

Едновременно със събитието в Търговище, арт резиденции започват в Того, Полша, Сенегал, Гърция и Нигерия, където изпращаме български участници. В края на септември всички сценични произведения ще бъдат представени в Атина, Гърция на международен фестивал.