Кукленият театър в Търговище ще е домакин на международна Арт резиденция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11528152 www.24chasa.bg
Прояви като Арт резиденцията в Търговище позволяват на млади хора от различни страни да се опознават и общуват. СНИМКА: Архив

Артисти от шест държави пристигат в Търговище, за да открият първата по рода си Международна театрална арт резиденция в България. Това е едно от особено значимите културни събития в страната ни, което се случва по програма "Еразъм +" на ЕС, с фокус върху ролята на сценичните изкуства за насърчаването на междукултурния диалог и взаимоотношенията.

Арт резиденцията стартира в Търговище на 13 май 2022 г. със съдействието на Държавния куклен театър в града. В рамките на 2 седмици 15 млади артисти ще подготвят представление, съчетаващо културните традиции на Гърция, Полша, Сенегал, Того и България. Към актьорите ще се присъединят и младежи от местната общност с интерес към театъра и изразните му средства.

"С удоволствие отваряме пространство и предоставяме време на всички участници, гости и приятели да взаимодействат свободно едни с други. Освен, че обогатява културния живот в града, Арт резиденцията е и възможност да обхванем нова публика, като предложим различни от досегашните сценични форми", коментира директорът на ДКТ – Търговище Русан Стаменов.

Според координатора на проекта за България, Моника Угренова, подобни социални проекти са шанс за младежите да развият своите сценични и комуникационни способности. "Чрез уъркшопи ще провокираме както артистите, така и публиката, да бъде активна по актуалните социални теми, вместо апатично да наблюдава и да коментира в социалните мрежи", поясни тя.

Едновременно със събитието в Търговище, Арт резиденции започват в Того, Полша, Сенегал, Гърция и Нигерия, където заминават български участници. В края на септември всички сценични произведения ще бъдат представени в Атина /Гърция/ на международен фестивал.