В Търговище вдигнаха "Вълшебната завеса" за 21-и път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11537075 www.24chasa.bg
Фестивалът "Вълшебната завеса" започна днес в Търговище с представлението на Жар театър "Балонени мечти". СНИМКА: Архив

С представлението си на открито "Балонени мечти" Жар театър откри днес преди обяд 21-овото издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса – 2022“ в Търговище. На площада пред драматичния театър се събраха десетки деца от детските градини и училищата в града, за да се насладят на специално подготвената програма.

От това първо представление те научиха как се правят красиви балонени фигурки. Всеки сподели своята мечта, изписвайки я или рисувайки я на белия лист, и я пусна, заедно с останалите балони, да полети към небето и своето сбъдване.

"Това издание на фестивала е повече от специално поради две основни причини - защото е първото след Ковид епидемията и защото се случва във време на война, която се води недалеч от нас. Вярвам, че в тежки времена мисията на живите изпълнителски изкуства е да събира хората, да ги учи на съпричастност и особено що се отнася до децата - да поддържа жива надеждата за един по-добър свят", коментира зам.-директорът на Драматичния театър в Търговище Денислав Янев

Четири са спектаклите, които ще бъдат представени днес в първия ден от фестивалната седмица. Веднага след откриването и зрелищната приказка на Жар театър, от 11:00 часа трупата на Куклен театър – Търговище представя "Фабрика за еднорози" на Ева Кьосовска.

Третото за деня предложение е на домакините от Драматичен театър – Търговище "Ние, врабчетата" на режисьора Съби Събев. Представлението е от 14:00 часа на голямата сцена на театъра. Малко по-късно, от 16:00 часа, на куклената сцена ще се изявят и актьорите от театър "Весел" с "Русалка" на Тодор Вълов.

В ранния следобед, от 15:00 часа, в камерната зала на драматичния театър започва и творческата работилница на Диана Досева – "Игра на фантазията", която е част от паралелна програма на фестивала.

В 21-овото издание на фестивала "Вълшебната завеса" са включени 15 спектакъла, които ще бъдат оценявани от жури с председател Богдана Костуркова, театровед.