Наградата за най-добър спектакъл от фестивала "Вълшебната завеса" в Търговище замина на София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11577594 www.24chasa.bg
Наградата за най-добър спектакъл на фестивала "Вълшебната завеса" в Търговище заслужи постановката на Театър 199 "Валентин Стойчев" – София за "Малката кибритопродавачка" по Андерсен. СНИМКА: Архив


В Търговище завърши 21-ото издание на Международния фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Журито с председател Богдана Костуркова, обяви присъдените отличия.

Наградата за най-добър спектакъл получи Театър 199 "Валентин Стойчев" – София за "Малката кибритопродавачка" по Андерсен, сценичен вариант и режисьор Анна-Валерия Гостанян.

Наградата за иновативен спектакъл отиде при Държавен куклен театър – Търговище за постановката „Фабрика за еднорози“ с автор и режисьор Ева Кьосовска.

Наградата за театрална адаптация бе присъдена на същия театър, този път за постановката му "Ние, врабчетата" по Йордан Радичков с режисьор Съби Събев, сценичната адаптацията е на Моника Угренова.

Наградата за най-добра женска роля е за Маргарита Костова от Куклен театър – Видин в постановката "Дядовата ръкавичка", автор и режисьор Мая и Митко Димитрови.

Награда за мъжка роля получи Любомир Желев от Куклен театър – Сливен за ролите му в постановката "Славеят" по Андерсен, адаптация - Теодора Георгиева, режисьор - Любомир Колаксъзов.

Фестивалът „Вълшебната завеса“ се провежда ежегодно в началото на месец май. Организатор на проявата е Държавен драматичен театър - Търговище със съдействието на Министерство на културата, община Търговище, спонсори и любезното домакинство на Държавен куклен театър - Търговище.
Това е единственият фестивал в България за драматични спектакли за деца. Във фестивалната програма по статут участват между 14 и 16 представления от страната и чужбина, подбрани след предварителна селекция. Журито присъжда 5 награди.

В съпътстващата фестивална програма се провеждат творчески дискусии, работни ателиета, конкурси за детска рисунка и млад артистичен талант и други. 

Част от спектаклите гостуват в съседни и по-далечни общини, което приобщава стотици деца към театралния дух на "Вълшебната завеса".