Награждават победителите в конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“ в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/11577868 www.24chasa.bg
Журите се затрудни с избора на победителите.

Университетът по хранителни технологии беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“, организиран от Съвета по туризъм в Пловдив и висшето училище и проведен като част от фестивала дефиле „Вино и гурме 2022“.

Комисията с председател зам.-ректорът на УХТ доц. д-р Христо Спасов и членове доц. Кремена Никовска, преподавател от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ във вуза, известният шеф готвач Николай Боруков, Екатерина Терзиева, журналист и гастрономически експерт, и виненият специалист Гергана Тодорова беше сериозно затруднена да избере най-добрия в надпреварата. Съдействие на участниците и на журито оказваха студенти от специалност „Туризъм“ в университета.

Според регламента на конкурса участниците представиха интересни ястия, приготвени от традиционни за страната или региона продукти и подправки и по специфични рецепти. На масата на журито поднесоха рибни и месни блюда, гарнирани с пресни зеленчуци, както и десерти по стари нашенски рецепти. Всички бяха включили иновативни елементи в технологията на приготвяне и/или в дизайна на асортиментите.
В рамките на 10 минути участниците в надпреварата представиха своята кулинарна комбинация. Някои бяха доста увлекателни и привлякоха вниманието на журито не само с оригиналните наименования на ястията и питиета, но и с любопитни местни легенди.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети, които ще бъдат връчени тази вечер от доц. Никовска на официалната вечеря на осмото издание на „Вино и гурме 2022“. „За членовете на журито е радостно, че „Най-умело съчетание между вино и храна“ набира все по-голяма известност сред участниците в дефилето, които тази година бяха повече от миналата пролет. Това означава че „Вино и гурме“ постига своята цел да популяризира традиционната кухня и българското вино, да стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и да привлича гости от цялата страна в Пловдив“, заяви доц. Никовска след избора на победителите.