Дъждът не спря дегустациите на вино в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/11579162 www.24chasa.bg
Събитието започна с дъжд, но това не спря посетителите.

И чужденци обикалят шатрите, за да опитат произведеното от различните изби

Краткият дъжд по обяд не спря пловдивчаните, насочили се към Стария град, за да посетят събитието “Вино и гурме”. Те обикаляха с чадъри обектите на 67-те производители, за да дегустират различни сортове вино. Търпението им беше възнаградено, защото след това небето се изчисти.

“Вино и гурме” е продължение на утвърдилия се вече в Града под тепетата фестивал “Дефиле на младото вино”. Събитието цели да популяризира българското вино и кухня и да помогне за развитието на българския винен туризъм. То се провежда всяка година в началото на месец май и дава възможност на винари от цяла България да представят реколтата си пред пловдивчани и гости на града. Пред всеки от обектите има павилиони, от които посетителите могат да си закупят жетони за дегустация и да получат карта с местоположението на всички 16 пункта.

“Много е хубаво да има такива събития”, каза Георги, който и миналата година е посетил дефилето на виното в Пловдив. Според него трябва да има повече подобни мероприятия, понеже те помагат на малките производители, а и предлагат на гражданите едно различно преживяване.

Интерес към “Вино и гурме” имат и чуждестранните туристи в града. По улиците на Трихълмието човек може да чуе как доста от тях обсъждат на различни езици в кой обект да влязат. Чужденците с интерес обикалят различните шатри и се радват, че могат да се докоснат до българската култура.

Дъждът не спря дегустациите на вино в Пловдив (Снимки)

Дегустациите ще продължат 2 дни, като в програмата на “Вино и гурме” са включени още танцови и музикални представления, игри и конкурс за рисуване върху чаши. 

Дъждът не спря дегустациите на вино в Пловдив (Снимки)

Събитието се провежда в един и същи ден с 18-ата Европейска нощ на музеите. След като приключат с дегустациите на вино, хората в Пловдив ще могат да посетят всички музеи и галерии в града с безплатен вход.