Над 600 майстори си мериха тавите на Празник на дрипавата баница във Върбица

https://www.24chasa.bg/region/article/11580326 www.24chasa.bg
Домакините от Върбица бяха подредили атрактивен щанд Снимка: Община Горна Оряховица

Над 600 участници се веселиха и показваха майсторлък в Петото издание на Празника на дрипавата баница в горнооряховското село Върбица. Те не се изплашиха от падналия сутринта майски дъжд и смело подредиха в центъра на селото маси с над 300 баници. Своите кулинарни интерпретации показаха майстори на баницата от 40 населени места в 18 общини на 10 области в страната.

Това е празникът с най-много участници и баници до сега, отчете секретарят на НЧ „Градина Върбица 1894“ и главен двигател на събитието Анелия Димитрова.

Участниците и гостите имаха възможността да опитат богато разнообразие от вкусове и аромати. На щандовете на кулинарите бяха изложени баници със сладки и солени вкусове. Наред с традиционните със сирене, направени по различни начини – точени, дърпани, втасали, месени, имаше и баници със спанак, лук, суджук, локум, тиква, с боб и праз, с ориз и лук, с патладжан и гъби, с пилешко месо, с царевично брашно, с листа от червено цвекло, със сладко от люти чушки, втасала мазница с трендафил, та дори с грозде. Имаше още банички на тостер, с халва и прясно мляко, засукана баница, тиквеник, щрудел, пияна баница, плуваща баница и още много други.

Наред с многото тави, бабите от Клуба на пенсионера в село Козаревец почерпиха гостите и с мекици, които правеха на място. Пробва се да ги разпъва и кметът на общината Добромир Добрев. Над 30 вида баници показаха майсторките от с. Изгрев, които не за първи път също са атракция на празника. Освен традиционни сладки и солени баници, те бяха направили баница с риба тон, с пиле и гъби, с тученица, със сушени домати, с връхчета от коприва, с ориз, с мангут. 

Иновативно бе и участието на Ивета Вескова от Шумен, която бе дала атрактивни имена на своите баници – Оби Уан, Хълк и Попай. Освен това грижливо се беше погрижила да изпише съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в баниците. Оби Уан е с едно яйца, Хълк е с кайма, а Попай, както всеки който е гледал детското филмче, би се досетил, че е със спанак. А калориите написах, защото напоследък има все повече хора, които се грижат за здравето си и следят с какво се хранят, коментира младата дама. Своите банички в кошничка пък представяше и най-младият участник в празника – 9-годишният Стефан Стелянов от с. Гостилица.

Нелеката задача да оценят всички баници имаха Цветелина Томиъм, позната от кулинарния формат Master Chef и горнооряховчанинът Ивайло Иванов – участник в Hell's Kitchen.

За гостите имаше и друга атракция – 76-годишната баба Стефка учеше желаещите как се точат кори за баница. Така Празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да бъдат забравени. Завидно майсторство с точилката и тази година демонстрира и кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

 "Да си пожелаем здраве и бъдност, да спазим традицията на предците. Нека ни е пъстро и уханно в душите, светло и обично в сърцата", каза инж. Добрев и пожела на всички присъстващи на празника весело настроение.

След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма. На сцената се качиха близо 40 фолклорни състава и индивидуални изпълнители, а в центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.