Деца открити сами посреднощ на гарата в Пазарджик да чакат влак за Стамболийски

https://www.24chasa.bg/region/article/11580543 www.24chasa.bg
Административният съд в Пловдив

Настаняват ги в кризисни центрове в Пловдив, майката оспорва заповедта на социалните

Три деца са били открити сами на гарата в Пазарджик да чакат влака за Стамболийски в 1 часа през нощта. Случилото се излиза наяве от делата в Административния съд в Пловдив, с които майката обжалва заповедите за настаняването на децата в кризисни центрове в Пловдив.

Децата били засечени на гарата в 0,20 часа на 15 февруари т. г. и откарани в социален център в Пазарджик, където прекарали нощта. След това били върнати на родителите им в Стамболийски и от дирекцията „Социално подпомагане“ започнали да правят проверки. Установено е, че те са записани в местното училище „Христо Смирненски“, но не проявяват интерес към часовете. Едно от момчетата е в 6 клас, често взимало вещите на другите деца, пречело на работата на учителите, веднъж дори грабнало макетен нож от ръцете на преподавателя по рисуване и започнало да го размахва към съучениците си. В местната комисия за противозаконни прояви срещу него има образувани 4 възпитателни дела, свързани с кражби на пари и предмети. Брат му пък палел клечки кибрит в час и срещу него също има производства в комисията за простъпките на малолетните.

Версиите как децата са се озовали сами на гарата в Пазарджик са различни – бащата веднъж разказал, че отишли в този град да си купуват телефони и полицията ги е намерила към 11 часа, защото той отишъл да търси цветя за майката и така ги изгубил, друг път – че пазарували в магазини за втора употреба, после ги завел в мола и там ги оставил на количките да играят. Когато се върнал да ги вземе, ги нямало, започнал да ги търси и когато не ги намерил, се прибрал в Стамболийски и се обадил в полицията да ги издирват.

На база на всички тези данни децата са настанени в кризисни центрове в Пловдив и жалбата на майката да си ги вземе обратно е отхвърлена. Тя може да обжалва решението на Административния съд в Пловдив пред ВАС.