Студенти тренират със светила на архитектурата как се прави модерен град

https://www.24chasa.bg/region/article/2010375 www.24chasa.bg
Световноизвестният архитект и преподавател Лоренцо Алонсо /вдясно с брадата/ от Испания коментира със студенти идеи за модерния град във Варненския свободен университет.

Една от иконите на модерната архитектура в света - Лоренцо Алонсо от Мадрид, Испания коментира със студенти от Варна как се създава модерния град. В шестия Международен студентски пленер на Варненския свободен университет се включи и друга легенда на архитектурата - Сирил Фавр от Архитектурното училище "Сена" във френската столица.

Пленерът се организира с подкрепата на "Двореца Балчик". С дръзки идеи и иновации в него се участваха студенти и преподаватели от университети от Грузия, Румъния, Украйна и България.

Пет студентски екипа представиха свои проекти за градовете на бъдещето, които могат да се видят пред зала 2 в Учебно-спортния комплекс на ВСУ. Изложбата отбелязва 10-та годишнина на специалността "Архитектура" в най-големия частен университет у нас. Тя беше създадена от архитекти-ентусиасти, които искат да възродят традициите на архитектурното образование, наследени от Варненската архитектурна школа от средата на ХХ век.

За празника на науката и просветата 24 май във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" беше именувана учебна съдебна зала. Тя вече ще носи името на проф. Тамара Хинова - виден юрист и учен и един от създателите на Варненски свободен университет. Известна с любовта си към младите хора, проферката е едно от ключовите имена, които направиха реформата в правната уредба у нас. Тя ни напусна през февруари тази година.