Предават Дунав мост 2 на транспортното министерство

https://www.24chasa.bg/region/article/2012994 www.24chasa.bg
Изпитанията на Дунав мост 2 са показали, че отговаря на всички изисквания за скорост и натоварване. Снимка: Ваня Ставрева

Предстои подписването на акт 15 и предаване на собствеността на Дунав мост 2 от строителя, испанската фирма FCC, на възложителя - българското министерство на транспорта, съобщиха от информационния офис на проекта.

Преди това ще бъде подписан акт 14, след като бяха направени проби за скорост и натоварване на автомобилния и железен път на съоръжението. При прообите с камиони и вагони, натоварени с камъни, специална апаратура е отчитало параметрите на моста. Не са регистрирани резонансни явления, при които трептенето и вибрацията на самия мост да съвпаднат със скоростта на влаковата композиция и да доведат до неприятни последици.

Двудневни изпитания са доказали 30 % по-висока сигурност на трансграничното транспортно съоръжение от предвидено изчислената и заложена в проектната документация.

Изпитванията се наблюдавани от инж. Алберто Бергара, управител на FCC Construccion - България, представители на надзора проф. Марио Гълъбов, проф. Димитър Димов, Константин Жипонов и др.