Студенти се учат на бизнес с компютърни игри

https://www.24chasa.bg/region/article/2029348 www.24chasa.bg
Варненският свободен университет единствен от България участва в срещата за бизнеса и науката в Амстердам.

Студенти тренират бизнес умения и развиват търговски нюх в студио за компютърни игри като са притиснати от факторите "цена", "време" и "качество". Моделът беше представен от екипа от Университета Хадърсфилд, Йоркшир, Великобритания на международната конференция „Университети-промишленост взаимодействие” (UNIVERSITY-INDUSTRY INTERACTION) в Амстердам.
На форума с над 350 участници от 48 страни България беше представена единствено от Варненския свободен университет. Ректорът проф. Галя Герчева и директорът на Технологичния институт проф. Теодора Бакърджиева донесоха много и ценни модели, които се прилагат в други държави. Те установиха полезни връзки с учени от Южна Африка, Корея, САЩ, Холандия.

Тази година университети от цял свят дискутираха успешни практики за връзките между академичния свят и бизнеса. Акцентът беше поставен върху подкрепата на предприемачеството в университетите и развитие на творчески и мениджърски умения у студентите.

Екипният подход, създаването на лаборатории за иновативни идеи и навлизането на професионални експерти и професионалисти в процеса на обучение бяха изтъкнати като успешни практики от учени от Финландия, Швейцария и САЩ.

В Южна Корея ефективното обучение по предприемачество е довело до създаването на бизнес инкубатор и звено за рискови технологии. В редица университети на Европа и Америка се работи върху форми, в които студентите да се учат на бизнес чрез модели от практиката, а бизнесът да черпи нови идеи от академичната общност.