Стягат първи събор за пенсионери в Здравец

https://www.24chasa.bg/region/article/2029359 www.24chasa.bg
На събора в Здравец групи за изворен фолклор ще съживят старите традиции.

Първа среща на възрастните хора подготвя общинската администрация в Аврен. На 15 юни в близкото село Здравец на музика и почерпки ще се съберат стотици пенсионери. Клубове са заявили участие на над 400 свои активисти.

"Възрастните хора са затруднени често да се виждат със своите родове и приятели в тази криза. Ние им помагаме да имат един хубав празник и се надяваме той да стане традиционен", казва кметът на Аврен Емануил Манолов. Той и екипът му ще помогнат за организацията на първия събор.

Общината подпомага живота на възрастните хора в нужда със социална кухня, която обслужва близо 200 жители на Аврен. Такива кухни ще бъдат създадени и в околните села.

Групата за изворен фолклор от читалището в Аврен също се поддържа от общината. Възрастните любители на народните песни зарадваха публиката на фолклорния събор "Аврен пее и танцува". Той се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" на МРРБ. Жените пяха пред руски туристи в курорта "Камчия" и пред свои съселяни и английски заселници в село Дъбравино.

На събора бяха показани традиционни авренски ястия и напитки, а жените извадиха от раклите стари носии на по 80 години.

"Фолклорът на Аврен е безценен и ние смятаме да го развиваме като важна линия в