Бургас и Велико Търново са най-добрите градове за живеене (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/3702847 www.24chasa.bg
Снимки: Десислава Кулелиева Видео: Йордан Симеонов

Бургас и Велико Търново са събрали еднакъв брой точки по 20-те критерия, на които се базира класацията "Най-добрият град за живеене в България".

За Бургас наградата е третата и втора поредна, за Велико Търново - първата. Бургас печели и наградата на читателите на "24 часа" и слушателите на "Дарик"радио.

Церемонията по награждаването вчера започна с две изненади. Несебър спечели специален приз - за "Най-бързо растящ град" ("Бейби бум град"), определен по положителен естествен и механичен прираст, коефициент на раждаемост и брой сключени бракове. Наградата взе кметът Николай Димитров.

Втората изненада
е отличието
за сръбския
Димитровград
като "Най-добър български град извън пределите на страната". "Той е един добре уреден град, който не е на наша територия, но това не променя неговите качества", каза главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Кметът Небойша Иванов не се яви да получи наградата.

Победител в категорията "Най-добър малък град" стана Аксаково, който е само на 5 км от Варна, но в последните 10 г. се развива много успешно и е привлякъл най-много европари. Призът беше връчен на кмета Атанас Стоилов.

Две награди взе София - "Най-добър град за културен живот" и "Най-добър бизнес град". 


Победителят в първите две класации Варна този път получи наградата "Най-перспективен град" - заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището. Наградата взе Иван Портних, който управлява морската столица едва от 8 месеца.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов взе наградата "Най-зелен град". Табелата му беше връчена от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.
В престижната класация отново намери място и Пловдив. Този път той беше отличен за"Най-красив град".

Кметът Иван Тотев обясни как пловдивчани отдавна казват, че са
вторият
по-население,
но първи по
красота град

Премиерът Пламен Орешарски поздрави не само кметовете, но и жителите на градовете победители. "Пожелавам в следващите години този прецедент - да награждаваме два града, да се затвърди като закономерност. И да помечтаем за времето, когато всички български градове ще покрият критериите за най-добър град и тук ще се съберат най-малко 264 кметове, колкото са общините...", каза още г-н Орешарски.

"Трябва да спрем да говорим за политика и коя община се управлява от кмет на ГЕРБ, БСП и ДПС и да започнем да говорим за живота на хората - каза Венелина Гочева, управител на "Медийна група България холдинг". И добави: - Сигурна съм че след години, когато всички вие като кметове сложите по няколко табели за най-добър град за живеене, никой няма да си спомня в тези години от коя политическа сила е бил кметът и кой е управлявал, а ще се казва, че
този град е станал
най-добър по
времето на
най-добрия
кмет..."

Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев перифразира известната мисъл на Норберт Винер, че една система е толкова силна, колкото е силно най-слабото звено, и заяви: "И България е толкова силна, колкото е силен най-слабият град. Пожеланието ми към изпълнителната власт и към кметовете е да направят така, че в България да няма слаби градове..."

  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на