Осъдиха за грабеж 21-годишния Тодор, който е с висящо дело за убийство на приятел от детинство

https://www.24chasa.bg/region/article/4308270 www.24chasa.bg
Тодор крие лицето си, докато полицаи го водят към съдебната зала СНИМКА: Елена Фотева

21-годишният Тодор Атанасов, който е с постоянна мярка задържане под стража за убийството на приятеля си от детинство Николай Христов, вече е с влязла в сила присъда за грабеж.

Днес  съдът одобри  постигнатото между Атанасов и прокуратурата споразумение, с което той се признава за виновен, че на 

19.10.2013 г. около 14,30 ч. в двора на училище е отнел таблет от ученик, като ко е ударил три пъти.
 
Окръжен съд - Бургас прие като справедливо предложеното наказание 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Грабежът е извършен в изпитателния срок по присъда, постановена на Атанасов през 2011 г. за придобиване и държане на наркотични вещества. С нея му е наложено наказание от 1 година лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Така към 2-те години от днешната присъда се добавя още една.

Доста по-сурово наказание обаче чака Тодор по обвинението, заради което е с постоянна мярка задържане под стража.

На 23 април той бе арестуван заради убийството на 22-годишния Николай.
Момчето изчезна на 18 април, криминалистите от Второ РУ в Бургас получават информация ден по-късно. Момчето работи като дистрибутор на захарни изделия. Както по-рано писа "24 часа", убийството е разкрито благодарение на точните ходове на криминалиста Генадий Андонов, който беше отличен за това и с приза "Полицай на месеца".

Той и колегите му проследяват маршрута на дистрибутора, намират изоставена кола, в която има улики, отвеждащи към извършителя.

В първите часове на акцията по издирването на Николай Тодор дори е влязал в ролята на "помощник", опитал се да подведе полицията. По-късно представя своя версия за случилото се - казва, че е бил внезапно нападнат с нож от Николай, който е бил силно надрусан. Той успял да изтръгне ножа и да го прободе. 4 пъти, според съдебно-медицинската експертиза.

Убийството на Ники се оказа фатално за майка му, която от дълго време се бореше със злокачествено заболяване. Жената издъхна 4 месеца след смъртта на сина си.