Кърджали - много слънчев и етнически толерантен

https://www.24chasa.bg/region/article/4591184 www.24chasa.bg
Изглед от центъра на Кърджали

 Кържали - много слънчев и етнически толерантен

Кърджали е областен град в Южна България. Разположен е в сърцето на Източните Родопи на средна надморска височина 290 метра. Землището му е с площ около 30 кв. км. През самия град преминава река Арда, а от двете му страни се намират язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец". Кърджали е известен още като Слънчевия град, защото слънцето грее средно 226 дни в годината.

Животът в района датира от 3 хилядолетия. В града и околностите му има исторически паметници от времето на траките, римляните и византийците. Градът е уникален със мирното съжителство на българи и турци. В Кърджали живеят около 50 000 души. През града преминава европейския коридор щ 9, свързващ Източна Европа с Бяло море.

 Най-забележителното за града

През 2009 година е изградено внушително съоръжение на река Арда, в чертите на Кърджали. Т.нар. "Водно огледало" Започва на около 300 м след стената на язовир "Кърджали" и стига до Ардински мост в квартал "Веселчане", почти до нулата на язовир "Студен кладенец".
Масивен яз с подпорни стени по двата бряга оформят водно огледало с дължина 3 километра и ширина 160 метра.

Нощното осветление и красиви ажурни пана на оградата по цялата дължина на двата бряга на река Арда промениха облика на реката и града. По левия бряг на Арда е разположен новоизградения парк "Арпезос Север". Той е най-големия парк в България, строен в последните 30 години.

Предвижда се в бъдеще "Водното огледало" да се превърне в туристическа аткракция. В него ще се движат атракционни плавателни съдове.

1 Икономика:
а) инвестиции в инфраструктурни проекти през 2014 г.
Около 50 милиона са инвестирани в инфраструктура. По-голяма част от средствата са по реализирани европейски проекти.

б) чужди инвестиции през 2014 г.

Около 20 милиона са чуждите инвестиции. Най-голямата е в разширяването на завод за производство на калчукови части за автомобилната индустрия.

в) основни големи предстоящи за реализация проекти през 2015 г.

г) безработица - процент, както и увеличила ли се е спрямо миналата година
14,9 процента са безработните, регистрирани през 2014 г. Броят им е намалял в сравнение с 2013 година, когато безработните са били 16,6 на сто

д) откриване на нови работни места
През 2014 година са били открити около 200 нови работни места.

2 Зелен живот:
а) екологично състояние на града - зелени площи, качество на въздуха, боклук;
В Кърджали вече няма промишлен замърсител. Качествата на въздуха са добри. Градът има претенциите да е най-зеления град на Балканите. Има 4 големи парка, 3 от които са в центъра. Четвъртият парк в централната градска част край река Арда продължава да се строи. Няма проблем с боклука. Сметта се събира 2 пъти седмично и се депонира в ново депо. Все още няма изграден завод за преработка на твърдите битови отпадъци.

б) възможност жителите да се възползват от зелените площи, балансирано представяне, нови инвестиции;
Големия брой паркове в Кърджали дават много добра възможност на жителите на града да се възползват от тревните площи.

3 Баланс "работа/свободно време":
а) възможности за спорт в града, активни занимания, баланс между работа/свободно време,
Кърджали има спортен комплекс със спортни зали и фитнес центрове. Има открит плувен басейн, който в момента се ремонтира основно. Градът разполага с 2 стадиона и една голяма спортна площадка, както и няколко по-малки с изкуствена настилка. През 2014 г. беше разширен новоизградения парк край Арда, а новата му част са поставени уреди за масов спорт. В града има 10-ина части фитнес центрове, включително и един само за жени.

б) алеи за велосипедисти и инвестиции в тях;
Велоалеите са около 7 километра. Възможност да се кара велосипед има и по алеята по брега на река Арда край Водното огледало

в) в близост до море, река, планина, курорти; летище
Най-близките плажове на Бяло море са на 100-ина км. От Кърджали. Черно море се намира на около 250 км. от Кърджали. Река Арда преминава през идеалния център на Кърджали. Над града и под него има 2 язовира - "Кърджали" и "Студен кладенец". На 20 км. е курортния комплекс "Белите брези".
Край Кърджали има летище за хеликоптери и малки самолети, но не се използва от много години. Най-близко е летище "Пловдив", което е на около 90 км. от Кърджали

г) брой слънчеви дни в годината
Кърджали е най-слънчевия град в България. Слънцето грее средно 226 дни в годината.

4 Семейство:
а) детски градини - брой, откриване на нови, достатъчен брой места за всички деца, ремонтират ли се често, има ли достатъчно детски площадки и детски центрове;
брой градини - 11, няма новооткрити, записването на деца не е проблем. Сградите се ремонтират ежегодно
В Кърджали има 88 детски площадки +12 площадки в детските градини
Детските центровее в града са 3.

б) възможности за отглеждане на деца, условия
Кърджали е спокоен град, с голям брой паркове и зелени площи. Условията за отглеждане на деца са много добри.

5 Уличен живот:
а) улични инициативи, пулсиращ с енергия град, който поощрява уличното изкуство;
В Кърджали се провеждат няколко международни фестивали, а част от програмата им е изнесена под открито небе по главната улица на града и в централния парк. Организират се изложби, концерти, пърформанси.

б) инвестиции в хубава главна (пешеходна) улица; място да пиеш хубаво кафе в центъра
От края на 2014 година започна подмяната на тротоарните плочки по главния бул. "България". На него има няколко приятни кафенета.

в) улични граждански инициативи - Инициативата "Мостът - кръстопът на култури" се провежда на т.нар. Нов мост над река Арда. Включва изложби, постановки и пърформанси. Няколко пъти в годината се провежда велопоход.

6 Трафик/състояние на пътната мрежа:
а) брой места за паркиране и престой в задръстванията;
Около 900 паркоместа. Задръстванията са само през лятото в района между автогарата и кв. "Веселчане", а причината е увеличения трафик през града заради ГКПП "Маказа". Престоят в задръстванията е до 10 минути.

б) въвеждане на схеми за платено паркиране - в центъра на града има няколко платени паркинги. Цената за престоя на паркинг е 1 лев за час.

в) състояние на пешеходните пътеки - добро, освежават се всяка година

г) инвестиции в пътната мрежа - в добро състояние. През 2014 г. беше подменена каназилацията на голяма част от града, което включва и преасфалтиране на улиците.

7 Свързаност:
а) безплатен безжичен интернет на обществени места
Повечето заведения, включително и кафенетата предоставят безплатен безжичен интернет. Безплатен безжичен интернет в два от парковете и в центъра на града.

б) ползване на интернет, оптичен интернет
Доставчиците на интернет в града са няколко и на практика са обхванати дори и крайните квартали.

8 Здраве:
а) наличие на апаратура за лечение на инфаркт - в какво състояние
Болницата разполага с ангиографска зала за инвазивна диагностика и терапия.Апаратурата е в отлично състояние.

б) наличие на кувьози - в какво състояние са, има ли пострадали бебата поради влошеното им състояние
Неонатологично отделение на кърджалийската болница разполага с 10бр.кувьози , който са в добро състояние.

в) раждания на глава от населението и живородени по градове
През 2014г. са родени 858 деца, от тях живородени 849.

г) средна продължителност на настоящия живот на населението по градове
Мъже - 72,3 години, жени - 78,2 години

9 Образование и култура:
а) брой университети
В Кърджали няма университети, но има филиали на Пловдивския университет, на минногеоложкия - София и Земеделски колеж.

б) брой гимназии с изучаване на чужд език
В града има една езикова гимназия

в) брой киносалони, опера, концерт, фестивали, събития и т.н.
Кърджали разполага с драматичен и куклен театър. Към местния дом на културата функционира и музикален театър. В града се провеждат няколко фолклорни фестивали и международен фестивал на изкуствата "Перперикон". Има 3 художествени галерии.

10 Престъпност:
а) брой взломни кражби на глава от населението - 35 броя СА регистрираните взломни кражби на територията на града през 2014 г.
б) други криминални показатели (ако са налични)

Топ 10 на Кърджали

1. Перперикон - един от най-посещаваните археологически обекти в България. Скалният комплекс е разположен на близо 10 декара. Мястото е обитавано още преди 6 000 години. На Перперикон могат да се видят дворци от различни периоди, както и езически и християнски храмове.

2. Водното огледало - хидротехническо съоръжение, с което са коригирани бреговете на река Арда. Дълго е над 3 км. и завършва с 9 шлюза.

3. Двата язовира - "Кърджали" и "Студен кладенец"
Яз. "Кърджали" е разположен над града. Стената му е с формата на буквата S - единствената по рода си на Балканите. Яз. "Студен кладенец се намира се под града. Опашката му достига до Ардинския мост в кв. "Веселчане". "Студен кладенец" е вторият по големина язовир в България с площ 25 670 декара.

4. Толерантността между етносите. Кърджали е известен още като столица на толерантността. От десетилетия в града съжителстват в разбирателство българи и турци. Обичайна гледка за Кърджали е да се види как кметът, свещеника и мюфтията пият кафе.

5. Парковете на града
Кърджали е един от най-зелените градове в Европа. Има 4 големи парка, 3 от тях са в центъра. Четвъртият парк в централната градска част край река Арда продължава да се строи.

6. Пречиствателната станция
Ще заработи до средата на годината. Капацитетът и е да преработва 1600 бул. м. отпадни води на час. Оборудвана е с първия в България метан-танк. Газта ще се добива в след преработката на отпадни води и от нея ще се произвежда електричество.

7. Заводът за производство на калчукови съединения за автомобилната индустрия. В него се произвеждат каучукови съединения за двигатели на по-известните европейски марки автомобили. В завода работят около 1200 души.

8. Газификацията на Кърджали. Изграждането на съоръженията стартира през 2012 година. Вече са газифицирани големи обществени сгради, както и предприятия и частни домове.

9. Регионалния исторически музей и Художествената галерия
Музеят е разположена в сграда с уникална архитектура, строена в началото на 20 век за мюсюлманско училище. Музеят има 30 експозиционни зали, в които се помещават експозициите на отделите "Археология", "Етнография" и "Природа". Във фонда на институцията се съхраняват над 40 000 експоната
Галерията съхранява една от най-богатите колекции в България от икони на самобитни родопски и тракийски зографи, както и значителни творби на някои от най-известните български художници-класици - Владимир Димитров - Майстора, Ярослав Вешин, Стоян Венев, Кирил Цонев, Бенчо Обрешков, Сирак Скитник и др.

10. Храмовете - християнски и мюсюлмански. В Кърджали има 3 църкви, най-интересната от които е от 9-ти век и се намира в кв. "Веселчане". Тук са открити уникални златоткани епископски одежди. Централната джамия на града е на 200 години и в нея се съхранява кутийка с косъм, за който се вярва че е от брадата на пророка Мохамед.

Кметът инж. Хасан Азис: Кърджали е уникален с толерантността между етносите

- Инж. Азис, посочете какво отличава Кърджали от другите градове?

- Кърджали е уникален с толерантността между различните етноси, чиите представители живеят в него. Другото характерно за града са огромните водни площи - разположен е между 2 язовира, а Арда премива през центъра му и образува т.нар. Водно огледало. Зеленината също е една от забележителностите на Кърджали - имаме 4 прекрасни парка. Разбира се не на последно място се отличаваме и с археологията - край града се намира световния археологически комплекс Перперикон.

- Кое е най-голямото ви лично постижение като кмет?

- Само преди 25 години в Кърджали се стигна до остро противопоставяне между българи и турци. Това, за щастие, вече е история. Моделът на толератността вече е в дневния ред на обществото. Като кмет аз също имам своя принос за това. Не пропускам възможност да пия кафе с попа и мюфтията. Правим го публично и смятам, че това е знак, който всички кърджалийци разбират и оценяват. Горд съм с постиженията си като кмет в изграждането на нова и съвременна инфраструктура - Водното огледало, новия парк, пречиствателната станция. Всички тези обекти превръщат Кърджали в динамичен европейски град.

- Какво бихте отличили в друг град?

- Винаги когато посетя друг град отделям особено внимание на инфраструктурата му. Човек винаги има какво да види и научи. Мечтата ми е да видя как и в Кърджали се движат тролеи, така както е в много български и европейски градове.

 

 

 

Изсечени в скалата дворци и храмове могат да се видят в археологическия комплекс Перперикон.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.