Кърджали - много слънчев и етнически толерантен

https://www.24chasa.bg/region/article/4591184 www.24chasa.bg
Изглед от центъра на Кърджали

 Кържали - много слънчев и етнически толерантен

Кърджали е областен град в Южна България. Разположен е в сърцето на Източните Родопи на средна надморска височина 290 метра. Землището му е с площ около 30 кв. км. През самия град преминава река Арда, а от двете му страни се намират язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец". Кърджали е известен още като Слънчевия град, защото слънцето грее средно 226 дни в годината.

Животът в района датира от 3 хилядолетия. В града и околностите му има исторически паметници от времето на траките, римляните и византийците. Градът е уникален със мирното съжителство на българи и турци. В Кърджали живеят около 50 000 души. През града преминава европейския коридор щ 9, свързващ Източна Европа с Бяло море.

 Най-забележителното за града

През 2009 година е изградено внушително съоръжение на река Арда, в чертите на Кърджали. Т.нар. "Водно огледало" Започва на около 300 м след стената на язовир "Кърджали" и стига до Ардински мост в квартал "Веселчане", почти до нулата на язовир "Студен кладенец".
Масивен яз с подпорни стени по двата бряга оформят водно огледало с дължина 3 километра и ширина 160 метра.

Нощното осветление и красиви ажурни пана на оградата по цялата дължина на двата бряга на река Арда промениха облика на реката и града. По левия бряг на Арда е разположен новоизградения парк "Арпезос Север". Той е най-големия парк в България, строен в последните 30 години.

Предвижда се в бъдеще "Водното огледало" да се превърне в туристическа аткракция. В него ще се движат атракционни плавателни съдове.

1 Икономика:
а) инвестиции в инфраструктурни проекти през 2014 г.
Около 50 милиона са инвестирани в инфраструктура. По-голяма част от средствата са по реализирани европейски проекти.

б) чужди инвестиции през 2014 г.

Около 20 милиона са чуждите инвестиции. Най-голямата е в разширяването на завод за производство на калчукови части за автомобилната индустрия.

в) основни големи предстоящи за реализация проекти през 2015 г.

г) безработица - процент, както и увеличила ли се е спрямо миналата година
14,9 процента са безработните, регистрирани през 2014 г. Броят им е намалял в сравнение с 2013 година, когато безработните са били 16,6 на сто

д) откриване на нови работни места
През 2014 година са били открити около 200 нови работни места.

2 Зелен живот:
а) екологично състояние на града - зелени площи, качество на въздуха, боклук;
В Кърджали вече няма промишлен замърсител. Качествата на въздуха са добри. Градът има претенциите да е най-зеления град на Балканите. Има 4 големи парка, 3 от които са в центъра. Четвъртият парк в централната градска част край река Арда продължава да се строи. Няма проблем с боклука. Сметта се събира 2 пъти седмично и се депонира в ново депо. Все още няма изграден завод за преработка на твърдите битови отпадъци.

б) възможност жителите да се възползват от зелените площи, балансирано представяне, нови инвестиции;
Големия брой паркове в Кърджали дават много добра възможност на жителите на града да се възползват от тревните площи.

3 Баланс "работа/свободно време":
а) възможности за спорт в града, активни занимания, баланс между работа/свободно време,
Кърджали има спортен комплекс със спортни зали и фитнес центрове. Има открит плувен басейн, който в момента се ремонтира основно. Градът разполага с 2 стадиона и една голяма спортна площадка, както и няколко по-малки с изкуствена настилка. През 2014 г. беше разширен новоизградения парк край Арда, а новата му част са поставени уреди за масов спорт. В града има 10-ина части фитнес центрове, включително и един само за жени.

б) алеи за велосипедисти и инвестиции в тях;
Велоалеите са около 7 километра. Възможност да се кара велосипед има и по алеята по брега на река Арда край Водното огледало

в) в близост до море, река, планина, курорти; летище
Най-близките плажове на Бяло море са на 100-ина км. От Кърджали. Черно море се намира на около 250 км. от Кърджали. Река Арда преминава през идеалния център на Кърджали. Над града и под него има 2 язовира - "Кърджали" и "Студен кладенец". На 20 км. е курортния комплекс "Белите брези".
Край Кърджали има летище за хеликоптери и малки самолети, но не се използва от много години. Най-близко е летище "Пловдив", което е на около 90 км. от Кърджали

г) брой слънчеви дни в годината
Кърджали е най-слънчевия град в България. Слънцето грее средно 226 дни в годината.

4 Семейство:
а) детски градини - брой, откриване на нови, достатъчен брой места за всички деца, ремонтират ли се често, има ли достатъчно детски площадки и детски центрове;
брой градини - 11, няма новооткрити, записването на деца не е проблем. Сградите се ремонтират ежегодно
В Кърджали има 88 детски площадки +12 площадки в детските градини
Детските центровее в града са 3.

б) възможности за отглеждане на деца, условия
Кърджали е спокоен град, с голям брой паркове и зелени площи. Условията за отглеждане на деца са много добри.

5 Уличен живот:
а) улични инициативи, пулсиращ с енергия град, който поощрява уличното изкуство;
В Кърджали се провеждат няколко международни фестивали, а част от програмата им е изнесена под открито небе по главната улица на града и в централния парк. Организират се изложби, концерти, пърформанси.

б) инвестиции в хубава главна (пешеходна) улица; място да пиеш хубаво кафе в центъра
От края на 2014 година започна подмяната на тротоарните плочки по главния бул. "България". На него има няколко приятни кафенета.

в) улични граждански инициативи - Инициативата "Мостът - кръстопът на култури" се провежда на т.нар. Нов мост над река Арда. Включва изложби, постановки и пърформанси. Няколко пъти в годината се провежда велопоход.

6 Трафик/състояние на пътната мрежа:
а) брой места за паркиране и престой в задръстванията;
Около 900 паркоместа. Задръстванията са само през лятото в района между автогарата и кв. "Веселчане", а причината е увеличения трафик през града заради ГКПП "Маказа". Престоят в задръстванията е до 10 минути.

б) въвеждане на схеми за платено паркиране - в центъра на града има няколко платени паркинги. Цената за престоя на паркинг е 1 лев за час.

в) състояние на пешеходните пътеки - добро, освежават се всяка година

г) инвестиции в пътната мрежа - в добро състояние. През 2014 г. беше подменена каназилацията на голяма част от града, което включва и преасфалтиране на улиците.

7 Свързаност:
а) безплатен безжичен интернет на обществени места
Повечето заведения, включително и кафенетата предоставят безплатен безжичен интернет. Безплатен безжичен интернет в два от парковете и в центъра на града.

б) ползване на интернет, оптичен интернет
Доставчиците на интернет в града са няколко и на практика са обхванати дори и крайните квартали.

8 Здраве:
а) наличие на апаратура за лечение на инфаркт - в какво състояние
Болницата разполага с ангиографска зала за инвазивна диагностика и терапия.Апаратурата е в отлично състояние.

б) наличие на кувьози - в какво състояние са, има ли пострадали бебата поради влошеното им състояние
Неонатологично отделение на кърджалийската болница разполага с 10бр.кувьози , който са в добро състояние.

в) раждания на глава от населението и живородени по градове
През 2014г. са родени 858 деца, от тях живородени 849.

г) средна продължителност на настоящия живот на населението по градове
Мъже - 72,3 години, жени - 78,2 години

9 Образование и култура:
а) брой университети
В Кърджали няма университети, но има филиали на Пловдивския университет, на минногеоложкия - София и Земеделски колеж.

б) брой гимназии с изучаване на чужд език
В града има една езикова гимназия

в) брой киносалони, опера, концерт, фестивали, събития и т.н.
Кърджали разполага с драматичен и куклен театър. Към местния дом на културата функционира и музикален театър. В града се провеждат няколко фолклорни фестивали и международен фестивал на изкуствата "Перперикон". Има 3 художествени галерии.

10 Престъпност:
а) брой взломни кражби на глава от населението - 35 броя СА регистрираните взломни кражби на територията на града през 2014 г.
б) други криминални показатели (ако са налични)

Топ 10 на Кърджали

1. Перперикон - един от най-посещаваните археологически обекти в България. Скалният комплекс е разположен на близо 10 декара. Мястото е обитавано още преди 6 000 години. На Перперикон могат да се видят дворци от различни периоди, както и езически и християнски храмове.

2. Водното огледало - хидротехническо съоръжение, с което са коригирани бреговете на река Арда. Дълго е над 3 км. и завършва с 9 шлюза.

3. Двата язовира - "Кърджали" и "Студен кладенец"
Яз. "Кърджали" е разположен над града. Стената му е с формата на буквата S - единствената по рода си на Балканите. Яз. "Студен кладенец се намира се под града. Опашката му достига до Ардинския мост в кв. "Веселчане". "Студен кладенец" е вторият по големина язовир в България с площ 25 670 декара.

4. Толерантността между етносите. Кърджали е известен още като столица на толерантността. От десетилетия в града съжителстват в разбирателство българи и турци. Обичайна гледка за Кърджали е да се види как кметът, свещеника и мюфтията пият кафе.

5. Парковете на града
Кърджали е един от най-зелените градове в Европа. Има 4 големи парка, 3 от тях са в центъра. Четвъртият парк в централната градска част край река Арда продължава да се строи.

6. Пречиствателната станция
Ще заработи до средата на годината. Капацитетът и е да преработва 1600 бул. м. отпадни води на час. Оборудвана е с първия в България метан-танк. Газта ще се добива в след преработката на отпадни води и от нея ще се произвежда електричество.

7. Заводът за производство на калчукови съединения за автомобилната индустрия. В него се произвеждат каучукови съединения за двигатели на по-известните европейски марки автомобили. В завода работят около 1200 души.

8. Газификацията на Кърджали. Изграждането на съоръженията стартира през 2012 година. Вече са газифицирани големи обществени сгради, както и предприятия и частни домове.

9. Регионалния исторически музей и Художествената галерия
Музеят е разположена в сграда с уникална архитектура, строена в началото на 20 век за мюсюлманско училище. Музеят има 30 експозиционни зали, в които се помещават експозициите на отделите "Археология", "Етнография" и "Природа". Във фонда на институцията се съхраняват над 40 000 експоната
Галерията съхранява една от най-богатите колекции в България от икони на самобитни родопски и тракийски зографи, както и значителни творби на някои от най-известните български художници-класици - Владимир Димитров - Майстора, Ярослав Вешин, Стоян Венев, Кирил Цонев, Бенчо Обрешков, Сирак Скитник и др.

10. Храмовете - християнски и мюсюлмански. В Кърджали има 3 църкви, най-интересната от които е от 9-ти век и се намира в кв. "Веселчане". Тук са открити уникални златоткани епископски одежди. Централната джамия на града е на 200 години и в нея се съхранява кутийка с косъм, за който се вярва че е от брадата на пророка Мохамед.

Кметът инж. Хасан Азис: Кърджали е уникален с толерантността между етносите

- Инж. Азис, посочете какво отличава Кърджали от другите градове?

- Кърджали е уникален с толерантността между различните етноси, чиите представители живеят в него. Другото характерно за града са огромните водни площи - разположен е между 2 язовира, а Арда премива през центъра му и образува т.нар. Водно огледало. Зеленината също е една от забележителностите на Кърджали - имаме 4 прекрасни парка. Разбира се не на последно място се отличаваме и с археологията - край града се намира световния археологически комплекс Перперикон.

- Кое е най-голямото ви лично постижение като кмет?

- Само преди 25 години в Кърджали се стигна до остро противопоставяне между българи и турци. Това, за щастие, вече е история. Моделът на толератността вече е в дневния ред на обществото. Като кмет аз също имам своя принос за това. Не пропускам възможност да пия кафе с попа и мюфтията. Правим го публично и смятам, че това е знак, който всички кърджалийци разбират и оценяват. Горд съм с постиженията си като кмет в изграждането на нова и съвременна инфраструктура - Водното огледало, новия парк, пречиствателната станция. Всички тези обекти превръщат Кърджали в динамичен европейски град.

- Какво бихте отличили в друг град?

- Винаги когато посетя друг град отделям особено внимание на инфраструктурата му. Човек винаги има какво да види и научи. Мечтата ми е да видя как и в Кърджали се движат тролеи, така както е в много български и европейски градове.

 

 

 

Изсечени в скалата дворци и храмове могат да се видят в археологическия комплекс Перперикон.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Лудогорец" има съвсем прясна трансферна цел от Румъния. Става въпрос за 23-годишния офанзивен футболист Ервен Онженда от "Ботошани". Онзи ден "орлите" загубиха с 1:3 в турския курорт Белек контролата именно с този румънски тим. Според sport.ro веднага след мача хора на родния шампион са питали румънските си колеги относно възможността за трансфер

Виктория Бекъм не се скъпи за козметиката си. Футболната съпруга брои 1200 паунда за нов овлажнител за лицето си. Той е специално изработен за нея, като сред основните му съставки е собствената й кръв. Тя е използвана за добавяне на лечебни фактори на крема. Съпругата на Дейвид Бекъм сама се похвали с новата си покупка в социалните медии.

Колийн Рууни отново е бясна на съпруга си Уейн Рууни. Поводът е арестът на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед" на летището във Вашингтон преди празниците. Тя му заявила, че е съсипал новия им живот в Америка с постъпката си, обяви в. "Мирър". Бившият капитан на Англия бе задържан за невъздържано поведение вследствие употребата на лекарства и