Протестиращи в Стара Загора извадиха снимка на шефа на КЕВР като протестър срещу енергийната мафия

https://www.24chasa.bg/region/article/4896731 www.24chasa.bg
В протеста на бизнеса срещу по-високата цена на тока днес в Стара Загора участваха представители на около 60 фирми, общо 200 фирми от целия регион го подкрепиха. Снимки: Авторът

Протестиращите срещу новите по-високи цени на бизнеса в Стара Загора днес бяха изнамерили и превърнали в плакат любопитна снимка на днешния председател на КЕВР Иван Иванов, който като депутат на опозицията преди 2 години протестира срещу правителството на Пламен Орешарски с плакат с надпис: "Не давам заем на енергийната мафия!".

Без съмнение ще бъдем чути, но ако не бъдем послушани, ще втвърдим протеста си срещу по-високите цени на тока за бизнеса. Това обявиха представители на около 60 местни фирми, които спряха работа за 1 час в 11 часа и излязоха на протест пред областната управа в града на липите. По данни на Търговско-промишлената палата в града акцията била подкрепена от общо 200 фирми в областта. Участниците определиха протеста си сега само като предупредителен. 

Представители на бизнеса казаха, че от тяхна страна са направени много предложения за подобряване на състоянието на българската енергетика, без да скача цената на тока, на които никой не обърнал внимание.

Протестът бе подкрепен от синдикатите и работодателските организации в региона. Хората казаха "да" на реформите в енергетиката, но са категорично против бизнесът да плаща сметката заради проблемите в този отрасъл. Работници в машиностроенето се опасяват, че се правят опити да се настроят заетите в енергетиката срещу колегите им от другите отрасли на промишлеността.

Един от съсобствениците на холдинг "Загора" - Антон Андронов, бивш кмет на Стара Загора, изчисли, че фирмите от холдинга ще губят по 100 лева на работник месечно, ако влязат в сила новите по-високи цени на тока за бизнеса. Тук са заети 2200 души. "Въпреки това няма да намалим заплатите, а ще работим, докато фалираме", бе категоричен Андронов.