Директорка с коварна болест разплака дипломати и родители

https://www.24chasa.bg/region/article/4984716 www.24chasa.bg
Директорката на ЕГ "Иван Вазов" Мариана Димитрова често бърса сълзи, трогната от изпълненията на своите ученици СНИМКИ: РАДКО ПАУНОВ

Директорка на пловдивска елитна гимназия, която от година се бори с коварна болест, трогна до сълзи почетни консули, представители на дипломатически мисии и родители. Това стана на церемонията за първия учебен ден в двора на Езикова гимназия "Иван Вазов".

"22 години заставам пред всички ви, за да споделя с вас най-вълнуващите мигове от живота си. Най-хубавите цветя са есенните - за учителя. Гледам живота и откривам истината в една дума - призванието да се посветиш на децата", каза Мариана Димитрова и в този момент избърса сълзите си.

Гимназията, в която се преподават шест езика и е от най-желаните в Пловдив, посрещна с овации директорката след продължително отсъствие.

"Много ни липсвахте миналата година на този ден, когато се борихте с болестта. Днес Ви виждаме с повече сили и по-красива отвсякога", обърна се към нея почетният консул на Италия Джузепе де Франческо.

Думите на италианеца предизвикаха бурни аплодисменти сред учениците и техните родители, а Димитрова дискретно избърса сълзите си.

Трима дипломати от Русия, почетните консули на Германия д-р Мариана Чолакова и на Франция Фани Брадинска уважиха събитието. Кметът Иван Тотев призова гимназистите, след като завършат образованието си, да се върнат в Пловдив. "В последните години градът търпи голямо развитие, отвориха световни компании, които търсят квалифицирани кадри като вас", каза той.

Роберт Шестаков, представител на министерството на образованието на Русия и първи секретар на посолството у нас, поднесе подарък на гимназията - езиков кабинет, оборудван с последна дума на техниката. Директорът на руският културен център Борис Громов изказа специални поздрави на учениците от жителите на Москва, а доц. Владимир Лесневски от руския културно-информационен център подари на училището книги на руски класици.

"Пожелавам на всички от вас да научат 2019 нови чужди думи извън учебната програма. Ще ви бъдат от полза, защото през 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата", обърна се към гимназистите почетният консул на Германия д-р Мариана Чолакова.

Същинският спектакъл започна с приветствия от учениците на всички езици, които се изучават в гимназията - руски, испански, италиански, английски, френски, и немски.

11-класникът Александър Колев, участник в "Х фактор", изпълни песента "Снег" и просълзи гостите от Москва. Той и Виктория Главчева току-що са се завърнали с награди от музикален фестивал в Барселона. Последваха горещи латиноритми, представени от Лора и Иван. Фурор предизвика фолклорният състав на гимназията с изпълнение на балкански ритми.

"За първи път виждам такова откриване на учебна година", каза майка на осмокласник, приет с испански език.

Директорката и кметът Иван Тотев биха първия звънец, след което осмокласниците бяха посрещнати с хляб и сол. После откриха ново многофункционално игрище в двора на гимназията. То е на стойност 75 000 лева и е изградено със средства от общината.

"Футболният отбор на ЕГ "Иван Вазов" е първенец в ученическия шампионат. Тимовете ни по баскетбол и хандбал също са призьори в ученическите игри", обясни Димитрова.

Кметът на район "Северен" Ральо Ралев връчи на директорката огромен букет в края на церемонията, продължила час и половина."Цяла година, докато бях болна, той ми изпращаше картички и цветя, за да ме окуражава", признателна е директорката, която продължава с лечението си.