Изборите в Карнобат: Сблъсък вляво между Тодор Байчев и новата коалиция на Георги Димитров

https://www.24chasa.bg/region/article/4998645 www.24chasa.bg
Владимир Крумов - като зам. областен управител на инспекция по плажовете.СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Нова лява коалиция от 5 партии се формира в Карнобат за вота на 25 октомври.

Карнобат е една от двете общини в Бургаска област, заедно с Камено, които запазиха славата си на червени крепости след изборите през 2011 г.

Сега обаче БСП се отказа да подкрепи Георги Димитров, който два мандата управлява като неин кмет. Димитров вече е регистриран като кандидат от местната коалиция "Левицата", в който влизат ПК "Тракия", АВБ, ОБТ-Български лейбъристи, "Движение 21" и "Българска радикална левица". Досегашният кмет е и водач на листата на новата формация.

Георги Димитров е с двама мандата като кмет на БСП.
Георги Димитров е с двама мандата като кмет на БСП.

С регистрация е и адвокат Тодор Байчев, който местната структура излъчи, а ДПозитано" подкрепи като кандидат на БСП. Червените регистрираха и листата си за съветници. Водач е Байчев, втори е Теодор Ченешев, който в последното издание на местния парламент бе негов председател. Бившият депутат Пенко Атанасов е на 8-ма позиция.

Тодор  Байчев бе съветник в червената листа в мандата 2011-2015 г. Снимка: Личен архив
Тодор Байчев бе съветник в червената листа в мандата 2011-2015 г. Снимка: Личен архив

Друга лява формация - партия "Българска социалдемокрация" регистрира листа с водач Атанас Атанасов - два мандата кмет на Карнобат преди Димитров.
Вотът на 25 октомври ще е бойно кръщение за младия общински председател на ГЕРБ Владимир Крумов, който след парламентарните избори м.г. стана зам. областен управител.

32-годишният Крумов е от новата генерация в партията на управляващите, които сега трупат опит и създават име. Вотът ще бъде тест за неговия капацитет.
По време на втория си мандат Димитров работи в тясно сътрудничество с ГЕРБ, дори даде зам. кметско място на човек от партията заради подкрепата на балотажа. Това му помогна особено в работата по проектите с европейско финансиране.

Кандидат за кмет на общината са регистрирали и НФСБ - Георги Желев Георгиев. Реформаторите пък обявиха, че подкрепят Крумов, но ще участват със своя листа.
Общо 13 партии, 2 коалиции - Народен съюз и РБ и 2 местни коалиции - ДКарнобатлии за Карнобат" /ВМРО-БДЦ/ и "Левицата", както и 3 инициативни комитета за кметове на кметства, са регистрирани в Карнобат.

В последния състав на Общинския съвет представители имаха 6 политически сили - БСП, ГЕРБ, ДПС, ДЗемеделски съюз", ОБТ-Българските лейбъристи и "Коалиция а Карнобат 2011", която подкрепяше бившия кмет Атанас Атанасов.