„Няма опасност от измръзване на пшениците заради ниските температури, които се задържаха почти цял месец” – заяви доц. Галина Михова, завеждаща отдела „Селекция на зърненожитни култури” в Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево.
„Зърненожитните култури, които бяха засети в оптималните срокове за различните райони на страната са в много добро състояние. Тя бяха добре братили, нормално закалени, което дава възможност за много добро презимуване” – добави Михова. Според нея, производителите трябва обаче да следят какво ще е тяхното състояние при стопяването на снега, защото по-дългото му задържане създава опасност за изтощаване на растенията в някаква степен.
При пшениците, които, по различни причини, са били засети извън агротехническия срок, се очакват повече проблеми.
„Растенията навлязоха в зимните месеци небратили, в неподходяща фаза за презимуване, без да са достатъчно закалени. Очакваме да се появят и някои поражения. Производителите непременно трябва да обходят полетата си. Според ситуацията, след като снегът се стопи – състоянието на растенията, почвеният тип, предшественика, избрани сортове, да изберат подходящо пролетно подхранване. То ще даде възможност на посевите да влязат в най-важната фаза – вретенене, от което зависят и добивите” – обяснява Михова. Засега тя няма опасения от провалени площи, освен ако няма екстремни заливания. Михова добави, че добави, че говори за българските сортове пшеница, с която засети около 30 процента от площите в страната, а не за чуждата селекция.
„Нашите сортове имат потенциал при добро закаляване да издържат до минус 20 градуса и повече” – добави ученият.
Последните признати сортове на института са пшеница „Никодим”, два сорта тритикале „Борислав” и Благовест” и един нов сорт фуражен ечемик „Пагане” – каза още Михова.