Римски шлем за 3 млн. евро, откраднат при въоръжен грабеж, заблестя след 21 г. в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5452183 www.24chasa.bg
Маската е реставрирана и изложена в музея в Пловдив. СНИМКА: Наташа Манева

21 години след въоръжения грабеж в пловдивския археологически музей, при който беше открадната уникален шлем маска от І в., отново заблестя във витрините. Уникатът, от който има още два в света, беше открит от ДАНС. Шедьовърът се оценява по аукционите на 2-3 млн. евро, каза директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Обирът става в неделен ден през 1995 г. около 13 часа. Тогава музеят не работи. На вратата се звъни и пазачът отваря. Двама маскирани го халосват с дръжката на пистолета по главата. Охранителят припада. Единият го влачи по пода и той оставя кървава диря.

В това време другият грабва обувката на пазача и с нея счупва витрината, където е експонирана маската. "Странното е, че около нея е имало два златни венеца, златни пръстени и погребални съдове, открити през 1905 г. в могила "Каменица", но те не са били докоснати. Отмъкната е само маската, защото е изключително рядка и ценна", разказа Кисьов. Крадците не са обърнали внимание и на изложените над 760 ценни монети.

Според Кисьов  20 г. маската е била изнасяна в чужбина и продавана. Агенти на ДАНС отказват да разкрият как са я намерили и при кого.

Шедьовърът е част от инвентара в спомената могила, където сега са заводите на пивоварна "Каменица". Открит е от тогавашния директор на музея Борис Дякович. Предполага се, че маската и останалите дарове са били предназначени за знатен тракиец.

"Като този шлем-маска има само в Германия и Франция, но нашата е много по-красива. Не случайно беше обект на този поръчков въоръжен грабеж. Тя вече е реставрирана и е част от постоянната експозиция на музея", допълни доц. Кисьов.

Той увери, че сега охраната е значително по-добра. Първо, витрините са удароустойчиви, второ, целият музей е опасан със СОТ и камери, физическата охрана е денонощна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата