Кой спечели наградите в престижния национален конкурс "Петя Дубарова"

https://www.24chasa.bg/region/article/5494649 www.24chasa.bg
Бойко Ламбовски заедно с най-добрите в конкурса: Анастасия и Преслава. Снимки: Елена Фотева

18-годишно момиче отнесе във Велико Търново пластиката „Полет” на Ненчо Русев, с която всяка година се отличава носителят на голямата награда в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова”.

Тази година големият победите е Анастасия Стоева от ЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров”, която е първа и в раздел проза. Първото място при поетите отиде във Варна – с Преслава Петрова от Първа езикова гимназия.

„24 часа” е традиционен медиен партньор и всяка година връчва свои специални награди – грамоти и книги, издадени от Медийна група България. Тази година нашите призове грабнаха при две талантливи тийнейджърки от Бургас: Ралица Арнаудова от Търговската гимназия и Антония Попова – Английска гимназия „Гео Милев”.

Ето и останалите наградени:
Поезия:
Второ място - Александър Николов
Трето място - Иванела Арабаджиева
Проза:
Второ място - Християн Бачков
Трето място - Йоанна Стефанова
Поощрения за поезия получиха: Анастасия Стоева, Кристина Димова, Севдалина Генова, Даниела Димитрова и Ваня Господинова;
За проза: Катерина-Адел Джоуид, Борис Дечев, Димитър Димитров, Славея Захариева и Александра Пенева.

Поетесата Венда Райкова награждава Александър Николов, второ място в раздел поезия

"В града на Петя Дубарова, в залата, носеща нейното име всички ние усещаме присъствието на нейния талант. Тези млади хора са доказателство за вдъхновението, което тя остави след себе си. Нека винаги си спомняме как сме се чувствали на 17 години", заяви на церемонията зам.-кметът Йорданка Ананиева на официалната церемония по връчване на наградите.

Всички наградени в конкурса

В ролята на водещ отново бе сестрата на Петя - Елица Дубарова, която отговаря за дейностите на дома музей на поетесата. Партнира й актьорът Пламен Каров.

Председателят на журито Бойко Ламбовски разкри, че се е запознал с Петя на семинар, организиран от популярното на времето средношколско списание „Родна реч”.

Поздравявам Община Бургас за това, че развива този конкурс, допълни поетът. Заедно с него журираха бургаските творци Венда Райкова и Елка Стоянова, както и Здравка Евтимова - писател, преводач и Калин Василев-писател и публицист. 

Гостите поздравиха още Александър Трингов - началник отдел "Общообразование" към Министерството на образованието и науката и шефът на РИО на МОН в Бургас Виолета Илиева

Националният литературен конкурс "Петя Дубарова" се организира от Община Бургас, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Регионалния инспекторат по образованието и Къща-музей "Петя Дубарова". Включен е в Националния календар за извънучилищна дейност към МОН, осигурен с целогодишни стипендии за участници, ненавършили 18 години.

Ето стихове от Ралица и Антония, които спечелиха специалната награда на "24 часа":

***

На най-ветровитото кътче на планетата
вкопчването е вроден инстинкт.
Камъните са на изчезване –
Всеки ги носи в джобовете,
колкото да се чувства по-сигурен
в битката между стихии
човек и земя,
човек и преходност.
Как се разпознава обикновена буря
от вятъра на промяната
като и двете са еднакво разрушителни?
Вятърът те отнася нанякъде...
Непозната земя в чужд град.
Сетне децата си вървят
по безкрайните улици с цветни къщи
и ги чувстват като свои.

Вятърът утихва,
може би се преструва на заспал.
Каменните улици привестват новото време,
откакто последното хвърчило остана в мазето.

Ралица Арнаудова

май

по улиците тичаме
и вятърът краде
въздишките ни
но връща усмивките ни
погубени в белите полета
на зимата
и бутилката вино
която изпихме набързо
ще разбием на паважа
и в косите ни
не сняг ще има
а люлякови листчета
май е хубав месец да ни има

Антония Попова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.